Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám problém s pochopením príkladu(je z jednej nemenovanej mat.olympiády, ktorú som ale už ukončil)
Vo vrecku sú 3 rovnaké čierne a 4 rovnaké biele guľôčky.Koľkými rôznymi spôsobmi možno vybrať z vrecka 3 guľôčky tak, aby bola 1 biela a 2 čierne ?
zadanie mi vôbec nesedí s výsledkami, jediné, čo ma napadlo je, že by sa dali vybrať ako BČČ,ČBČ,ČČB.
čo mi uniká ?
ďakujem
to neviem, výsledok nemám, ale možnosti sú 8,10,12,16,18
výsledky budú až koncom marca sa mi zdá. Dosť ma to hnevá, lebo je to jediný príklad pravdepodobne, čo som nemal dobre a chcem vedieť, či aspoň tip vyšiel
↑ thnat1234:
To, co jsi napsal, by bylo dobře, kdyby kuličky jedné barvy byly různé. V textu je ale jasně uvedeno, že jsou stejné.
Možnost, jak vybrat ony tři kuličky, je tedy jen jedna (pokud nezáleží na pořadí - s čímž ty počítáš).
Pokud by na pořadí záleželo, možnosti by byly tři (ty které uvedl v prvním příspěvku ↑ vytautas: )
↑ zdenek1:
Zdravím, tím bych si nebyl jistý. Mám dojem, že se v těch případech se hovoří o "nerozlišitelných" kuličkách (stejné bývají cca vždy). Sice netvrdím, že nemůžete mít pravdu, ale odporuje to možnostem řešení, které uvádí kolega ↑ vytautas:.
↑ zdenek1:
presne tento názor mám aj ja.Keď ich neviem rozoznať, tak keď vytiahnem dve dám ich spať a potom znovu, neviem, či je to iný spôsob. Výsledok chceli 12 myslím, ale nie je to dobre.
Edit: aj pominulé roky sa stalo, že úlohy boli zle formulované/výsledok správny tam nebol
Ďakujem za reakcie