Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 02. 2014 21:19

ngc7293
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: rodič
Reputace:   

Hodnocení písemné práce (exponenciální rovnice)

Prosím o Vaše hodnocení této písemné práce. Je to skutečně za 5?
Zde jsou 3 ze 4 příkladů, jeden nespočítal.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … Dklad1.jpg
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … Dklad2.jpg
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … Dklad4.jpg

Nepotřebuji vyjmenovávat chyby, o těch vím, potřebuji hodnocení.
Děkuji za vaše názory

#2 14. 02. 2014 21:36

marnes

Re: Hodnocení písemné práce (exponenciální rovnice)

↑ ngc7293:

Pokud by se jednalo o žáka SŠ, tak by se nějaké body našly, pokud o studenta VŠ, tak ne. Ale je to můj názor, byl jsem vychováván podobně. Moji matikářku zajímal jen správný výsledek. Taky jsem s tím bojoval, ale respektoval jsem to a zvykl si být soustředěný při testech.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 14. 02. 2014 22:05

Bati
Reputace:   192 

↑ ngc7293:
Osobně bych ohodnotil asi za 3, 5 je přehnané, bez ohledu na to, jestli se jedná o SŠ nebo VŠ. Dle mého názoru totiž student dostatečně prokázal schopnost řešit daný typ příkladů.

Pozornost a schopnost kontrolovat si výpočet jsou jistě důležité vlastnosti, které se také musí hodnotit, ale neměly by být rozhodující. Člověk by nikdy neměl získat pocit, že je neomylný a měl by se naučit své výsledky ověřovat pomocí nástrojů, které jsou na lidském faktoru co možná nejméně závislé.

#4 14. 02. 2014 22:20

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ ngc7293:
Zdravím,
u mých studentů (SŠ) by toto bylo za 4. Ale každý učitel má svůj systém hodnocení a žádný není absolutně bezchybný. Ale pětky za příklady č. 2 a 4 mi přijdou nepřiměřené, protože výsledky v obou případech jsou naprosto správně.

#5 14. 02. 2014 22:41

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ teolog:
Mě teda u 4. příkladu přijde pětka naprosto oprávněná. On udělal dvě chyby, z nichž druhá náhodou opravila první.

Trochu diskutabilní by mohla být dvojka. Ale, když u zkušebních jízd v autoškole nebudeš dodržovat předpisy, občas si to střihneš jednosměrkou v protisměru, tak ten řidičák nedostaneš, i když dojedeš do stanoveného cíle. A ve dvojce se přesně toto stalo.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 15. 02. 2014 08:51

ngc7293
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za vaše názory. Ještě upřesním že se jedná o žáka 2. ročníku SPŠ, látku probírali asi 6 hodin a spočítali v hodinách 8 příkladů. On má problémy s formálním zápisem  rovnic (podepsala se na něm ZŠ), je zmatkář ale principy řešení chápe.

#7 15. 02. 2014 09:05

janca361
.

Přijde mi dost "šílené", že učitel opraví chybějící závorku jako hrubou chybu a za pět. U nás by to asi opravil, udělala dva vykřičníky, případně dopsal nějaký komentář. Docela bych řekla, že by i příklad uznal, dost možná i bez sníženého hodnocení (nevím, jak by to bylo třeba ve státní maturitě při úloze s postupem - je tu nějaký proškolený hodnotitel?).
Jen já mám pocit, že u nás se hledí převážně na výsledky a na to, že tam nějaký postup je (nelze tedy mít zadání a pod ním výsledek).
Ovšem na správný postup resp. zápis se u nás taky dá. Zjistila jsem to až teď u limit, kde spousta lidí ignorovala zápis $\lim_{x \to \infty}$ a psala rovnou výraz.

#8 15. 02. 2014 10:05 — Editoval marnes (15. 02. 2014 10:08)

marnes

↑ janca361:
Ono je to všechno relativní. Ano, tady to vypadá, že zapomněl na závorku, ale počítal dobře. Ale zapomeň na závorku třeba při roznásobování zlomků. A jak psal zdenek 1. Dvojitá chyba a má správný výsledek.
I proškolený hodnotitel hodnotí dle nařízeného klíče a nemůže hodnotit dle svého uvážení.
V tomto příkladě by musel dát plný počet bodů, jelikož by hodnotil jen výsledek. A to se mi taky nelíbí.

No ještě že nejsme lékaři operatéři. "Jejda, to měla být pravá noha! Ale co, noha jak noha,ne?" :-)

#9 15. 02. 2014 10:25

janca361
.

↑ marnes:
U čtyřky dvojitá chyba je, u dvojky to vypadá jen na chybějící závorku vlevo, vpravo nevím, foto je docela nekvalitní.

Ve státní maturitě jsou i příklady, kde se hodnotí postup resp. má se zapsat postup, takže předpokládám, že se i hodnotí. Pokud se hodnotí výsledek, je to plný počet bodů, to ano. To si dokonce můžeš řešit rovnici tak, že budeš dosazovat nějaká čísla (a co jsem se tak dívala - u exponenciálních rovnic se to docela dá vybrutit bez řešení).

#10 15. 02. 2014 10:26 — Editoval jarrro (15. 02. 2014 10:28)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

nie je to veľmi čitateľné tak neviem posúdiť , ale vždy lepšie ako keď študent druhého ročníka na jednoodborovej matematike napíše, že $\int{\ln{\(x+\sqrt{x^2+1}\)}\mathrm{d}x}=\int{\ln{\(x\)}\mathrm{d}x}+\int{\ln{\(\sqrt{x^2+1}\)}\mathrm{d}x}$
alebo
$\int{\frac{x}{6+5x^4}\mathrm{d}x}=\int{x\(\frac{1}{6}+5x^{-4}\)\mathrm{d}x}$
(žiaľ nie je to hypotetická úvaha naozaj mi to napísali niektorí do písomky z analýzy)
teraz neviem či to hneď škrtnút a dať nula alebo dať body zaďalšie už správne avšak irelevantné pokračovanie

MATH IS THE BEST!!!

#11 15. 02. 2014 11:12 — Editoval vanok (16. 02. 2014 13:43)

vanok
Reputace:   742 

Pozdravujem,
Poznamky, iste neuplne, ale vyjadrujucej, co ma prve napadlo.

Zda sa mi ako prve, ze ZIAK nie je povazovany za osobu, lebo znamka bez analyzy a komentarov prace nema pre ziaka ziadny zmysel.

Vsetko zavisi od objektivov ktore urcil autor tejto pisomnej prace.
Ale povinne musel upozornit ziakov o ake objektivov ide. 
Tiez iste zobral do uvahy faktor cas: Ak by islo o 10 min pracu, tak iste kriteria na hodnotenie su ine, ako za pracu co trva 1 hodinu
Hodnotit binarnym sposobom, 1 alebo 5 sa mi zda velmi artisticke, ale to sa neda komentovat... ak to ziaci vopred vedeli. No vsak to neda skutocnu hodnotu prace ziaka.

Iste spravodlivejsi system je bodovy, ktory da body presnejsie podla objektivov.
I ked dociologia nam ukazuje, ze vyhodnotenie prace je velmi relativne a v najlepsom pripade dovoli len porovnat ziakov tej istej grupy.
Édit : jeden text z wikipedie na tuto temu
http://fr.wikipedia.org/wiki/Docimologie

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#12 15. 02. 2014 11:23

ngc7293
Zelenáč
Reputace:   

Protože vím jak přemýšlí u počítání tak vím, že u příkladu 4 prostě udělal v exponentu dva kroky najednou, ale v základu pouze krok jeden a pak to v dalším řádku "dohonil".
Problém je, že oni prý nechodí  počítat k tabuli a učitel je vlastě nezná, neví jak uvažují a potom si můze myslet, že zbytek opsal. Myslím, že hodnocení by mělo motivovat a vychovávat. Byli tam studenti, kteří odevzdali "čistou" práci a mají stejnou pětku.

#13 15. 02. 2014 12:38

marnes

↑ ngc7293:
ja osobne pouzivam body a procenta, coz mi pomaha vyporadat se s oblibenym vypoctem u studentu - prumer. Presto stale nekteri nemohou pochopit, vcetne jejich rodicu, ze znamka 1 a 5 muze byt vysledkem 1 az 5. A proto taky petka za 0 bodu ma pro mne jinou hodnotu nez petka za 6 bodu.
jinak priklad hodnotim DO prvni hrube chyby. Nemohu treba prece u logaritmickych rovnic hodnotit to, ze umi resit rovnici vytvorenou z exponentu, ale to vytvoreni rovnice odporuje pravidlum. Me hodnoceni by bylo nekde mezi tri az ctyri.

Priklad ktery uvedl jarrro bych hodnotil 5.

#14 15. 02. 2014 13:22 — Editoval vanok (16. 02. 2014 13:42)

vanok

↑ marnes:,
Cize jasne hodnotis podla objektivov... ktore predpokladas. 
À ak skusajuci dal napr medzi objektivy: kazda chyba tykajuca sa zatvoriek da 0 bodov na cele cvicenie .
Alebo, takyto: vyzaduje sa, aby v rieseni boli vzdy uvedene pouzite vlasnosti a vzorce. 
Je ine ako ked take  objektivy sa netykaju danej prace. 
Normalne tie objektivy su komunikovane vopred ziakom.
Ale ak ZIAK nevie, ze ma pracovat podla urcitych objektivoch, tak tam je niekde chyba komunikacie.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#15 21. 02. 2014 18:50 — Editoval LukasM (21. 02. 2014 18:51)

LukasM
Reputace:   193 

↑ ngc7293:
Nejsem učitel, nicméně jednou dost možná budu, takže by mně celkem zajímalo co si myslíte o mojí opravě. Opravoval bych to takhle (jinak ty fotky jsou příšerný, snad jsem to vyluštil dobře):
úloha 1: 4 (A hlavně za to, že si neudělal zkoušku, je celkem rychle vidět že -2 to být nemůže)
úloha 2: 1 (Tady podle mně není o čem diskutovat, zapomněl napsat závorku, no. Počítá správně.)
úloha 4: 3 (Váhal bych, ale taky v tom vidím spíš dva správné kroky udělané v jedné iteraci "napůl" než dva nesprávné co se vykompenzovaly.)

S ohledem na to že jedna úloha chybí bych to celkově viděl tak na 3-.
Myslíte že jako učitel budu moc měkkej? Podle mně by nemělo jít jen o výsledky.

#16 21. 02. 2014 19:33

vanok

Ahoj ↑ LukasM:,
Mâle poznamky.
Osobne nedozem posudit tuto pracu.
Preco?

Najprv treba vediet ake objektivy urcil skusajuci pre jeho ziakov.
A to mi nevieme.
Cize povedat, ze praca si zasluzi nejaku znamku, bez toho aby si vedel objektivy co mali splnit nie je mozne. 

Priklady moznych objektivov.
Treba upesnit pouzite vzorce, vlasnosti.
Treba komentovat vsetki kroky v procese myslenia.
Kvalita redakcie.
...
A mozes mat aj situaciu, ze po zlej prvej praci, skusajuci, po oprave dal ziakom tu istu pracu a islo mu o to ci ju dokazu urobit tak ako  oprava co dostali.

Srdecne Vanok

#17 23. 02. 2014 10:22

LukasM
Reputace:   193 

↑ vanok:
Ahoj. To je sice pravda, ale ještě to neznamená že se na tu písemku nemůžu podívat a říct si: já mám objektivy takové a takové, a z té písemky bych dal takovou a takovou známku. Jinak by se tu od začátku nebylo o čem bavit. Podle mně dát pětku za správně vyřešenou úlohu, ve které není napsána jedna závorka není ok, a pokud má ten učitel svoje objektivy nastavené takto, přijde mi to ... nepřiměřené (a našel bych i jiná adjektiva).

A proto já říkám: dal bych za to 3-, a těším se na argumenty ostatních proč by to nemělo být přiměřené. Jak to oznámkoval tento konkrétní učitel, to je zase jeho věc, souhlasím. Ale pak se dá zas diskutovat o tom, jestli má ty své objektivy nastavené rozumně.

#18 24. 02. 2014 00:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ LukasM: to jsou nám perspektivy s ohledem na VŠ, co studuješ :-)

Jednoduchý pokus provedeš tak, že si vezmeš platný klasifikační řád, sestavíš kritéria pro zde uvedený test a potom ho vyhodnotíš. Potom se podělím o své hodnocení.

Jinak ohledně chybějících závorek - je možné, že opakovaně zdůraznil, že chybějící závorky bude považovat za hrubou chybu bez další kontroly řešení. Osobně jsem se nesetkala, že by mé děti (a nejen) byly hodnoceny nespravedlivě :-)

Zápatí