Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
chtěl bych poradit s příkladem ohledně faktoriálů. Ikdyž jsem ve čtvrtém ročníku, s takovým typem jsem se doposud nesetkal.
Je-li n! = 2^16 * 3^8 * 5^3 * 7^2 * 11 * 13 * 17, je číslo rovno 18. Proč? Jak se k tomu má dojít?
Děkuji za pomoc.

↑ Tom.MAT:
2^16 * 3^8 * 5^3 * 7^2 * 11 * 13 * 17=4,4023 x10^15 (spočítáš na kalkulačce) výsledek je přibližně
18!=4,4023 x10^15
Pokud máš zadané n! = 2^16 * 3^8 * 5^3 * 7^2 * 11 * 13 * 17 a máš určit n, tak to chce spočítat součin (viz výše) a pak určit hodnotu z jaké je to faktoriál - vzhledem k tomu, jak faktoriál rychle roste, tak se to dá i hrubou silou, tj, tipováním.
↑ janca361:
Zdravím,
tu kalkulačku raději ne - výsledek kalkulačky je spíš matoucí - tak? Spíš se zaměřit na přepis pomoci rozkladu na prvočísla (např. 7 se vyskytuje jen dvakrát, tedy
nepůjde za 20, ale překročí 14 atd.). Ale v této úloze se dá rozklad přepsat pěkně i bez tipování. Souhlasíš? Děkuji.
↑ Tom.MAT:
prostě si to rozepíšeš tak, aby vznikl součin po sobě jdoucích čísel (to je ten faktoriál)
Děkuju moc za objasnění. Z toho vyplívá, že když mám mezi odpověďma možnosti 15 16 17 18 nebo nelze, můžeme usoudit, díky domu, že tady máme číslo 17, že může být ta 17 konečná, ale taky nemusí, může to být i 18. Takže vyplívají na povrch 2 řešení, ale abychom zjistili, jestli 17 je konečná nebo ne(v našem případě není), musíme to rozkládat tak jako tak, že ano?
Ahoj ↑ Tom.MAT:,
Skor pouzi myslienku od ↑ zdenek1:. Inac povedane, ze ak mas tvoje cislo dane ako pises tu ↑ Tom.MAT:. Je jednoduche napisat prvociselny rozklad tohto cisla. Mozes povazovat toto cislo ako rezervu cisiel co treba pouzit.
Tak skusis zacat pisat cisla od 2, potom 3, potom 4=2.2,...az pokial nevycerpas z tvojej rezervy (mas k dispizicii 16 2, 8 3 atd) vsetky prvocisla....a podla zadania, musis skoncit, na poslednom cisle( inac, problem by nemal riesenie)
Ze ti to staci?
Ano, díky, stačí :D. Díky radám nahoře jsem si to krásně spočítal, jen mi šlo o tu čistou teorii. Že to nemůže být hned na první pohled menší než 17, ale může být větší. Díky, všechno je jasné.