Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s další úlohou z elektrostatiky...
Určete potenciál ve středu destičky nabité nábojem Q, má li destička tvar čtverce o straně a.
Myslím, že to lze řešit tak, že bych si zjistil potenciál ve vzdálenosti x od prostředku tenké tyče délky a. Ten vychází
.
Kdybych integroval ten od -a/2 do a/2, dostal bych správný výsledek? Ten integrál vypadá dost děsivě, nejde to řešit jednodušeji?
Díky za pomoc...
↑ Mirgeee:
Dobrý den, těmto věcem až tak nehovím, ale řekl bych, že pro integraci bude lepší nevycházet z pevné délky tenké tyče. Účelnější bude rozdělit čtverec úhlopříčkami na 4 trojúhelníky a integrovat přes tyto samostatné segmenty. Pak bude délka tenké tyče 'a' úměrná vzdálenosti x od středu - čili proměnná x se ve výrazu vykrátí a integrace se podstatně zjednodušší. Myslím, že jsem na tento postup už někde narazil.
↑ Mirgeee:
Ahoj
Podle mě máš ale špatně ten vzorec co uvádíš.
což se nerovná tomu co píšeš ty
↑ Brzls:
Zdravím, řekl bych, že se výsledek ještě dá upravit:
Jen bych řekl (s ohledem na meze integrace od -a do a), že vzorec není pro délku tyče a, jak píše kolega ↑ Mirgeee:, ale pro délku 2a.
↑ Jj:
Omlovám se nějak mi ta úprava nedošla, počítal sem to rovnou potom pro tu destičku, s tim postupem co jste navrhoval to rovnou přecházelo na jednoduchý výsledek, takže sem nad tou úpravou moc nepřemýšlel