Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych pomoct s následující limitou. Vím, že neexistuje, je třeba to dokázat.
Postupné limity vyjdou obě stejně, takže to si moc nepomůžu.
Zkoušel jsem si také nadefinovat několik množin vůči kterým bych tuto limitu počítal, abych dokázal závislost na k. Což se mi ale nepodařilo, takže jsem je nevolil vhodně.
Prosil bych tedy o nějaké navedení jakým směrem se mám vydat, díky.
Jj napsal(a):
↑ Akcope:
Dobrý večer, zkrátit zlomek výrazem 'x-y' ?
Snažil jsem se tu přijít na to, co tím získám, ale nepřišel jsem na to. Postupné limity vyjdou i po téhle úpravě stejně. Také mi připadá že ať si množinu nadefinuju jakkoliv, závislost na k na vzniklé limitě nikdy nevykoukám.
Možná dělám nějakou elementární chybu, do problematiky limit funkcí více proměnných jsem byl uveden teprve dnes.
↑ Akcope:
Tedy já jsem už z limit funkcí více proměnných spíše "vyveden", ale řekl bych, že
Pokud se teď budeme blížit k limitnímu bodu po přímce y = x, pak by, pokud limita existuje, mělo platit
Poslení limita neexistuje (limita zleva je různá od limity zprava), takže neexstuje ani
Poznámka:
Ze samotné existence by se zřejmě ještě nedalo usuzovat o existenci hledané limity, z její neexistence však podle mne neexistence hledané limity vyplývá.
↑ Akcope:
Poznamka:
Ak si precitas definiciu limity fnk.2 premennych, pre danu vzdialenost,tak jasne vidis, ze ide o vlastnu limitu ( cize v R).
Stránky: 1