Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2009 20:48

gisat
Reputace:   
Web

Řešení soustavy rovnic v závislosti na parametru

Ahoj mám takový jeden příklad, mám najít všechna řešení soustavy v závislosti na paremetru delta v R.

Tak jsem to vypočítal ale nevím jestli to tou gaussovou metodou mám dobře nebo ne a jak z toho vypočtu ta všechna řešení poraďte prosím někdo jak se to má správně dělat, popřípadě kde jsem udělal chybu.

Moje vyřešení příkladu:
http://forum.matweb.cz/upload/364-prikkll.jpg

#2 01. 02. 2009 21:07

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Řešení soustavy rovnic v závislosti na parametru

co kdyz je lambda rovno dvojce? potom tyto kroky nejdou provest. zkuste tento pripad uvazovat zvlast

co ta trojka ve ctvrtem radku, neni tam numericka chyba?

#3 01. 02. 2009 21:56

vosa
Reputace:   

Re: Řešení soustavy rovnic v závislosti na parametru

Jednodušší by asi bylo, prohodit druhý a třetí sloupec a potom teprve začít matici upravovat.
Při zapisování řešení je ale potřeba si uvědomit, že ve druhém sloupci jsou pak zapsány koeficienty u proměnné u, ve třetím sloupci koeficienty u proměnné y.

Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, kdo rozumějí binárnímu kódu, na ty, kdo mu nerozumějí, a na ty, kdo si myslí, že tohle je vtip o binárním kódu  ;)

Zápatí