Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potrebovala bych, prosim, pomoci s timto prikladem:
Ze dvou přístavů na řece vzdálených 24 km vypluly ve stejnou dobu proti sobě dva parníky. Parník, který plul proti proudu, měl rychlost 33 km/h. Jakou rychlostí plul druhý parník, jestliže se parníky minuly po 20 minutách plavby?
↑ Annca:
Zdravím :-)
zde se to řešilo, od příspěvku 39: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3424&p=2
OK?
pomozte mi někdo tady stou ulohou.....ze dvou míst vzdálených 100 km vyrazily proti sobě automobil a autobus.Automobil vyjel v 8 h. ráno pruměrnou rychlostí 60 km/h,v 8:20 vyjel autobus pruměrnou rychlostí 40 km/h.V kolik hodin se potkaly a kolik kilometru ujel autobus?
↑ findy:
Označme:
t -čas po který pojede auto
t - 1/3 - čas po který pojede autobus (autobus vyjel o 20 minut = 1/3 hodiny později)
Známe vzorec kde s = dráha, v je rychlost t = čas.
Protože jedou proti sobě ujedou dohromady vzdálenost míst tj 100km
Můžeme tedy psát:
Auto jede tedy 17/15 hodiny = 1 hodina 8 minut a protože vyjelo v 8.00 čas setkání byl 9 hodin 8 minut.
Autobus jel o 20 minut méně času tj:
a ujel tedy:
Auta se setkala v 9 hodin 8 minut a autobus ujel 32 km
Potřeboval bych pomoc se slovní úlohou.Pochopil jsem,když se má někde někdo setkat na stejném místě,ale tahle mi dává zabrat.
V pět hodin vyšel turista z noclehárny na delší cestu.Za 1hod/5km.Současně s ním vyjel z noclehárny stejným směrem cyklista rychlostí 17km/hod.Za jak dlouho budou od sebe vzdáleni 20km?
↑ patrik120:
po nějaké době .. ... budou mít od sebe .. 20km rozdíl .
Sestavíme rovnici : ... a
↑ patrik120:
Pokud označím
t - čas, za který budou od sebe 20 km pak:
jedou za sebou to znamená, že jejich relativní rychlost bude rozdílem jejich rychlostí
Od sebe budou vzdáleni 20 km za 1 hodinu 40 minut od vyjetí.
Zkouška:
Turista ujde za hodiny vzdálenost:
Cyklista ujede za hodiny vzdálenost:
Rozdíl tedy je:
Zdravím všechny a prosím opět o pomoc.Vždy, když si myslím,že už rozumím těmto příkladům, tak se objeví jiný typa a já zjišťuji, že opět nic nevím.
1.Nákladní auto vozí na stavbu cihly.Jede průměrnou rychlostí 45 km/h, trvá mu jedna jízda půl hodiny.Jakou rychlostí by muselo auto jezdit,aby zkrátilo dobu jedné jízdy o 5 minut.
2. Z Kutné Hory směrem ke Kolínu vyjel v 6 hodin 30 minut cyklista A průměrnou rychlostí 12km/h. V 7hodin 40minut vyjel z téhož místa opačným směrem na Čáslav cyklista B rychlostí 18km/h.
a) V kolik hodin bude vzdálenost mezi cyklisty 79km?
b)Jak daleko od Kutné Hory bude v té době cyklista B?
K tý 2.
Ptáme se, za jak dlouho bude .
Víme, že první cyklista jel o 1,16 hodiny déle než druhý cyklista. Označíme tedy čas druhého cyklisty jako t. Pak při odpovídání na otázku a) musíme dbát na to, abychom čas přičítali k době, kdy vystartoval právě cyklista 2.
Sestavíme rovnici: a vypočtem t.
Pro kontrolu, mě vyšlo:
↑ ttopi:
Zdravím
Jen takový malý detail:
Je lepší čas vy jadřovat ve tvaru zlomku a až nakonec
to převést na hodiny a minuty.
Jinak výsledek máš dobře.
Děkuji moc.
Vůbec jsem nevěděl, že když jedou od sebe, že se také dráhy s1 a s2 sčítají.Myslel jsem si, že se dráhy sčítají jen když jedou proti sobě (s= s1 + s2 ). Snad už pochopím i ostatní úlohy. Ještě jednou mnohokrát děkuji. Jste úžasní!!!
↑ ondrax:
Pokud jedou proti sobě pak vzdálenost aut 10 minut před tím než se setkají bude:
kde v_1 je rychlost prvního auta, v_2 je rychlost druhého auta a 1/6 je 10 minut.
PS: Kdyby jela auta za sebou a my jsme měli určit jak daleko je první auto od druhého auta 10 minut před tím než
druhé auto dojede to první pak by vzdálenost byla:
a je jasné, že
↑ ondrax:
Na ten vzorec přijdeš takto:
Auta jedou proti sobě tzn, že jejich relativní rychlost je součtem jejich rychlostí.
Obě tedy ujedou dohromady za čas t (10 minut) předmětnou vzdálenost.
Je to stejné jako by jelo jedno auto rychlostí po dobu 10 minut.
↑ ondrax:
Chceš-li počítat, tak tady
http://forum.matweb.cz/upload/626-Pr.JPG