Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
na pohlad jednoduchy vyraz ale zasekol som sa zasa :(.. z prveho zlomku som vybral pred zavorku -1 a tým padom som dostal toto
no a 2v-2u a 2v+2u je vzorec
takze do spolocneho menovatela som dal
ale po roznasobeni mi zasa nevysiel vysledok, v citateli mi vyslo strasne dlhy vyraz.. vysledok mal byt
Vie niekto poradit ?

↑ pale123:
Proč jsi vytýkal -1, když v zadání, které uvádíš, máš
?
Lze zvolit lepší jmenovatel :)
Platí 
Takže společný jmenovatel bude 
PS. bude opravdu v čitateli
? Překontroluj prosím zadání :)
↑ gadgetka: chcem sa ešte opýtať, ako sa dá spraviť z
toto
? veď normálne by malo vyjsť
?
↑ gadgetka: ved prave to mi nie je jasne, lebo som si myslel ze kratit sa moze v pripade ked je v citateli aj menovateli rozlozeny vyraz na suciny a potom tie jednotlive rozlozene prvky mozme navzajom pokratit, ale nechapem ako je to mozne, ved v citateli je sucet(rozdiel) a dole je sucin.keby bolo dajme tomu v citateli a vmenovateli nieco ako
tak u-v sa moze vykratit ale nechapem ze vykratit menovatelom ale ako upravim citatela na sucin ? :)
Ale mezi zlomky je krát a ve jmenovateli jednoho zlomku a v čitateli druhého zlomku nejsou žádné součty mezi jednotlivými činiteli, čili krátit se může.
Např.
Mezi zlomky je krát, jmenovatel prvního zlomku a čitatel druhého zlomku mohu bez problémů krátit. Naopak nikoli!
↑ gadgetka: pardon ono to je rozpisane cele, len som si to nevsimol..
vyriesene , vyslo a dakujem ;)