Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) Moc prosím o pomoc se dvěma příklady.
1. Určete rovnice všech tečen kružnice k, které jsou kolmé k přímce p.
k:
, p: 2x-3y+5. Vytvořila jsem si obecnou rovnici přímky m, která prochází středem
kružnice a je rovnoběžná s přímkou p, poté jsem udělala průnik m a k, ale podle výsledků mi to vychází špatně.
2. Napište rovnici kružnice, která prochází bodem A
a dotýká se osy x v bodě B
.
Předem moc děkuji!
Ahojky, přímka, na které leží tečna ke kružnici, je kolmá k zadané přímce, z toho vyplývá:

A tahle přímka musí mít se zadanou kružnicí jeden společný bod, čili budeš řešit soustavu rovnic o dvou neznámých a diskriminant položíš roven nule.
Já má právě návod od profesorky a v něm je, že normálový vektor zůstane stejný. Vektor jsme přetáčeli v příkladu, kdy byly tečny rovnoběžné s přímkou p. Já jsem si udělala obecnou rovnici přímky m,která prochází středem kružnice a je rovnoběžná s přímkou p a vyšla mi: 2x-3y-22=0. Poté jsem si vyjádřila y a dosadila do středové rovnice kružnice přesně podle návodu, ale podle výsledků mi to už po třetím přepočtu stále nevychází.
Ty řešíš rovnoběžnou přímku, tzn. že průsečíky, které ti vyšly s kružnicí, jsou body dotyku hledaných tečen. Abys dostala jejich rovnice, musíš sestavit rovnice přímek, které jsou kolmé k přímce 2x-3y-22=0 a prochází danými body dotyku.
Sheldon.C napsal(a):
Vektor jsme přetáčeli v příkladu, kdy byly tečny rovnoběžné s přímkou p.
Pokud jsou přímky rovnoběžné, jejich směrové či normálové vektory jsou shodné, či jsou svými násobky.
Pokud jsou přímky vzájemně kolmé, součin jejich směrových či normálových vektorů je roven nule.

↑ Sheldon.C:
Gadgetka ti vypočítala souřadnice tečných bodů:
Rovnice tečen, které jsou kolmé na přímku
bude mít tvar:
a teď už stačí dosadit souřadnice tečných bodů a dopočítat absolutní člen c
Mělo by ti vyjít:

↑ Sheldon.C:
No, platí tu pravidla (1 případ = 1 téma). Takže příště podle pravidel.
Máš dva body A a B, které leží na kružnici a zároveň víš, že tečna v bodě
má rovnici: y=0. Dosaď A a B do obecných předpisů s řeš soustavu rovnic.