Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych radu, jak spočítat vzdálenost bodu od roviny. Vím, že musím najít rovinu kolmou, která obsahuje ten bod, pak určit průsečnici a podle toho to spočítat. V krychli se kolmá rovina hledá celkem snadno, ale v jehlanu vůbec nevím, jak na to.
Mám tady dva příklady, které jsem nespočítala:
1) vypočítej vzdálenost bodu Sav od roviny BCV
2) vypočítej vzdálenost bodu Sbv od roviny BCSav
Bude mi stačit, když mi poradíte, jak najít kolmou rovinu, pak už to snad zvládnu sama.
Díky moc
A ty to chceš spočítáš přes analytickou geometrii nebo jinak ?
↑ ravien:
děkuji, pro zadání "1) vypočítej vzdálenost bodu Sav od roviny BCV" - takový strašný obrázek, bod S "posunu" do zlutého trojuhelníku a počítám délku kolmice z tohoto bodu na výšku protějšího trojuhelníku.
Může být?
Co třeba tak (možná příliš složité), že trojúhelník BCS je rr a výška náležící žluté rovině () je kolmá k BC (S je střed podstavy nebo taky průnik výšky a podstavy). Řízneme-li jehlan rovinou rovnoběžnou s rovinou podstavy, získáváme mj. body B', C', S' - pro ty to platí rovněž. -> žlutá rovina je tvořena kolmicemi k boční rovině -> žlutá rovina je kolmá k boční rovině..
.. ale asi je to moc komplikované..
↑ ravien: To je dobře.
Jak tak po sobě čtu svoje připomínky o složitosti, napadá mě, že to mohlo vyznít i špatně - samozřejmě jsem jimi nemyslel nic jiného, než že možná existuje jednodušší odůvodnění (nikoliv že bys to neměla pochopit, chraň mě ruka Páně). :)
↑ Doxxik:
Děkuji za vysvětlení (právě jsem musela nakreslit ten strašný obrázek, protože jsem nevědela, jak to mám popsat slovně) a navíc jsem neměla čas. Věřím, že kolegyňka Ravien to určitě pochopilA.
Tu jsem nakreslila něco dalšího a strašného. Opět bych ten bod posunula (já si představuji prodloužené roviny, ale kdybych to ještě dokreslila, tak už by to bylo hrůzostrašné), mám chybně označen střed AV, omluva. Je to jinak v pořádku?
Děkuji a zdravím.
↑ jelena:
Děkuji za upozornění, už jsem příslušnou koncovku doplnil.. tak dlouho uplynulo od přečtení prvního příspěvku, že se mi to dočista vykouřilo z hlavy.. další příspěvky pak už nenapovídají..
Jinak myslím, že je obrázek v pořádku. Jen bych ještě kolegyňce ↑ ravien: objasnil, že přímka, po které posouváme, je opravdu rovnoběžná s danou rovinou, můžeme poznat z toho, že 1) je rovnoběžná s průsečnicí roviny, v níž leží s danou rovinou -> všechny přímky rovnoběžné s přímkou nějaké roviny , které
nenáleží, jsou s
rovnoběžné.. (opět se omlouvá za kostrbatost vyjádření..)
Zdravim,
právě jsem se také zarazila u tohoto prvního příkladu.
Chtěla jsem se zeptat ten první obrázek lze použít tedy? A odkud pak tu vzdálenost určíme?
Děkuji.
mam řešení obou dvou příkladů- omlouvám se za tu skvrnu, vyteklo mi na papír vteřinové lepidlo :D tak snad je to teď všem jasné :D
1)
2)
↑ TheSchwarzinka95:
No myslím si, že teď už řešení pro ↑ anonymka16: nemá moc smysl, ale snad pro budoucí generace :)
Stránky: 1