Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,
mohl by mi prosím někdo pomoct s následujícím příkladem? Nemůžu se dohrabat ke správnému výsledku.
V urně je 8 bílých a 6 černých koulí. Náhodně vytáhneme 4 koule. Jaká je pravděpodobnost, že mezi nimi budou: a) 2 bílé, b) 3 bílé, c) 4 bílé koule?
↑ littleem:
Množina všech možných výsledků vypadá jak? Náhodně vytáhneš 4 koule z 14 možných, přičemž nezáleží na pořadí v jakém budou taženy
Množina výsledků příznivých jevu vypadá jak? Náhodně vytáhneš dejme tomu za a) 2 bílé koule z 8 možných, obdobně u b), c) kterou musíš vynásobit možnými tahy těch druhých koulí takže u áčka taháš 2 bílé z 8 a 2 černé z 6
množina všech výsledků: kombinace 14 nad 4
množina možných výsledků kombinace 8 nad 2..vydělím to, ale nevychází mi to..↑ Crashatorr:
↑ littleem:
Nestihl jsem tam dopsat to s těmi černými koulemi omlouvám se:)
oh, nevšimla jsem si toho násobení černých kombinací..děkuji moc:))↑ Crashatorr:
mohla bych se prosím ještě zeptat na jeden příklad..
Při hře s 32 kartami bylo rozdáno 8 karet. Jaká je pravděpodobnost, že mezi bylo jedno eso? Počítala jsem kombinace 4 nad 3 krát kombinace 31 bad 7 děleno kombinací 32 nad 8..↑ Crashatorr:
ještě bych teda kombinaci es vynásobila 4, ale pořád to není dobře↑ littleem:
↑ littleem:
32 karet, 4 esa, kolik je možností jak rozdat 8 karet z 32? K(8,32)
PP že mezi nimi bylo jedno eso, asi se počítá s tím že právě jedno eso takže vybíráš 1 eso ze 4 možných es, k tomu esu musíš přidat dalších 7 karet, které už esa nejsou takže vybíráš 7 karet z 32-4=28.
Správný výsledek by podle mě měl být K(1,4)K(7,28)/K(8,32)