Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj
Chtěl bych poprosit o pomoc s řešením příkladu:
Najděte funkce f a g , které mají stejnou derivaci na svém definičním oboru, a které zároveň splňují :f(1)=3; f(3)=5; g(1)=15; g(3)= 20
Tuším, že je potřeba využít integrace a poté nějak pracovat s konstantou C. Prosím alespoň o nastínění postupu.
Děkuji
Derivace je míra rychlosti růstu dané funkce. Pokud by u první funkce by ta funkce mezi 1 a 3 vzrostla o 2 a u druhé mezi 1 a 3 o 5 tak už by se nemohlo jednat o dvě funkce se stejnou derivací.
Ale ono je úplně jedno o jakou funkci se jedná. Musela by to být funkce s nějakým předpisem typu
pro x = (a;b) f(x) = něco
pro x = (c;d) f(x) = něco jiného
a podobně. Protože na daném intervalu funkce vzrostla nějak, a derivace je míra růstu. A první funkce vzrostla o 2 zatímco druhá o 5 při stejné změně. Takže takové dvě funkce existovat nemůžou
↑ Freedy: ↑ mrjoser:
Ale pánové - to je přece úplně jednoduché. Vezměte si třeba funkce
(anebo jakoukoli jinou diferencovatelnou). Pro každé
je
a pro x=1;3 derivace neexistují. A je to vyřízeno.
Anebo třeba

Takových možností je hromada...
↑ Eratosthenes:
Děkuji moc za vyřešení. Už sem začínal propadat zoufalství :)
Nicméně bych se chtěl ještě dotázat na váš zápis funkcí. Funkci píšete ve dvou tvarech pro 2 různé intervaly. Já sem se v životě s takovým zápisem nesetkal, proto se chci zeptat, jestli je to regulérní zápis, nebo co to vlastně je?...
Díky
↑ mrjoser:
Funkce, které jsou definovány na několika intervalech různými rovnicemi, jsou v matematice dost běžné. Obvykle se zapisují takto:
K tomuto zápisu je v LaTeXu potřeba matice s jednou závorkou, která udělat sice jde, ale já jsem dávno zapomněl jak (a momentálně se mi po tom nechce pátrat :-)