Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřebovala bych poradit s exponenciální nerovnici: 9^(x^2)-2*3^(x^2)*10^x+100^x>0
já jsem si tuto nerovnici upravila na (3^(x^2)-10^x)^2>0, ale dál nevím co s tím....
ve výsledcích učebnice jsem našla, že pro celou rovnici postupně platí: (3^(x^2)-3^(x+6))^2>0 jak ale k tomuto tvaru dojít?
díky moc :)
↑ gadgetka:
ano, to jsem také udělala, ale nevím co s tím dál...
↑ ajucha:
Tvůj výsledek je podle mě dobře, teď už stačí jenom zapřemýšlet co to znamená.
Co platí pro jakékoliv reálné číslo (mimo nuly), umocníme-li ho na druhou?
Je větší než nula?
A pak už jenom spočítáš pro jaká x bude výraz 3^(x^2)-10^x roven nule.
Výsledkem budou všechna reálná čísla mimo ta dvě, která ti vyjdou řešením rovnice 3^(x^2)-10^x=0
Upravila si správně. Nevím sice proč to gadgetka roznásobuje, ale ta nerovnice kterou si upravila na druhou bude větší než nula vždycky, nebo to bude nula. Takže hledáš pouze speciální případ, kdy to bude přesně nula aby nerovnost neplatila.
To stačí upravit závorku:

a z toho vytáhneš dvě "řešení" které nejsou řešením dané nerovnice, jinak vše ostatní ano
↑ Freedy:
toto bych zvladla, ale ve výsledcích učebnice je výsledek napsaný jako: (3^(x^2)-3^(x+6))^2>0, z tohoto tvaru dokáži vyřešit, že x se nesmí rovnat -2 a 3. Ale ja nevím, jak dojít k tomuto tvaru (3^(x^2)-3^(x+6))^2.
To by se muselo rovnat 10^X= 3^(X+6)???