Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zistite a vyjadrite koeficient pri
a) x^5 vo výraze (1+x)^11
b) x^5 y^9 vo výraze (3x+2y)^17
c) a^6 b^6 vo výraze (a^2+b^3)^5
Je b) a c) spravne? Dakujem
a)
b)
c)
Temu som zalozil znova kedze nechapem preco bola zamknuta.
Předchozí téma jsem zamkla, jelikož jeho úprava není v souladu s představou o komunikaci, kterou jsme si na tomto fóru dali i do pravidel - tak si ještě, prosím, pravidla přečti.
Že na úvod "nepleskneme" příkaz "zjistíte a vyjádříte", tak to je snad jasné i bez pravidel - z normální komunikace - nebo to mám podrobněji osvětlit? Potom - nabízíš výsledky - to znamená, že odpovídající musí procházet celou úlohu. Lepší je nabízet celý postup řešení + komentář - proč jsi tak postupoval, z čeho jsi vycházel atd.
Co, prosím, tento zápis znamená a jak jsi k němu došel? Děkuji.
↑ Callme:
děkuji, nastuduj, prosím, binomickou větu a kombinační číslo.
V prvním zadání jsi neměl koeficienty u jednotlivých členů uvnitř závorky, v dalším zadání již koeficienty jsou (3x+2y), tedy je třeba zapisovat celý člen rozvoje, nejen samotný binomický koeficient v rozvoji. Zapisuj, prosím, všechno pořádně, jinak je Tvé cvičení zbytečné, kopírováním hotových postupů se VŠ nestuduje.
Z náhledu vidím doporučení kolegy coolcake (omluva za vstup) - nechám zde celý text, navazuji na dotaz kolegy o zamknutí tématu. Zdárné pokračování.
↑ Callme:
Tak nemůžeš uvažovat, a navíc, mám pocit, že máš to druhé zadání špatně, že tam ani takový člen existovat nemůže, protože n=17 a součet exponentů u hledaného členu je jen 14.
U třetího příkladu budou součty mocnin jednotlivých členů stoupat od 10 do 15, tzn., že budeš hledat třetí člen (6+6=12), a když (k+1). člen je třetím členem, pak k=2:

Řeším to čistě logicky, středoškolsky, pokud na to máte jiné postupy, užij je, a můj máš jen tak pro kontrolu. ;)