Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Máme klasický balíček kariet s 52 kartami, t.j. karty majú štyri farby a v každej farbe sú hodnoty od 2 až po eso. Koľko sa dá z takéhoto balička vytvoriť:
a) jednofarebných 5-kartových postupiek?
b) 5-kartových postupiek, v ktorých majú karty ľubovoľné farby?
c) 5-kartových postupiek, v ktorých je každá farba zastúpená aspoň jeden krát?
a)
b)
c)?
Vsetko su kombinacie?

↑ Callme:
a)
tím by jsi vybral pět karet, ale nezaručil postupku
12345
23456
34567
45678
56789
6789 10
789 10 J
89 10 J Q
9 10 JQK
10 JQKA
krát 4
b)
12345, na pozici 1 jsou 4 možnosti, na pozici 2 také 4 možnosti, atd
dál zkus sám
c) zatím nevím
↑ marnes:
Zdravím,
v poslední době mi byl rozšířen přehled o kartách (milý syn cvičí karetní triky), jinak jsem netušila, ani co se vyskytuje. Tak mi teď vysvětlil, že 1 a eso (A) může v postupce vystupovat tak, jak jsi napsal 12345 nebo 10JQKA - je tak? Ještě pro usnadnění bych řekla - od které karty postupku už nevytvoříme a budeme se orientovat jen na počty prvních karet v postupce.
úloha c) zde byla již diskutována.
↑ Callme:
jak Tobě mám vysvětlit, že plesknout 10*4=40 nic neříká o tom, jak jsi postupoval, co to znamená a proč si myslíš, že to je dobře? Můžeš okomentovat, prosím? Děkuji.
↑ marnes:
:-) o takové vzdělání jsem byla ochuzená, ale už se to lepší - dokonce se u nás pořizuji nějaké speciální karty se speciální povrchovou úpravou za účelem zdokonalování triků.
Přidám ještě odkazy, kde se tato úloha řešila: zdea tam, tak to případně porovnejte.
V úloze a) už je shoda:
a)1 farba moze mat 10 5-kartovych postupiek a farby su 4 takze 10.4=40?
↑ marnes:
:-) já to vyměňuji za úlohy z fyziky.
↑ Callme:
v odkazovaných tématech, se řeklo, že postupka A2345 platí (u kolegy ↑ marnes: to je 12345, a na můj dotaz potvrdil) také viz odkaz. Ale i v odkazovaných tématech je vidět, že často počítali s 9 postupkami. Což má vliv na výsledek, ale ne na princip výpočtu.
Pokud tuto úlohu řešíš do školy (nebo budeš mít v písemce), tak bych napsala, co rozumíš postupkou a které počítáš za postupky. Pokud někde nemáte od autora úloh komentář. Řekla bych, že jinak správný výpočet obhájíš, pokud budeš mít pořádný úvodní komentář o postupce.