Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, nerozumím následující věci:
Mějme 2 kvadratické formy (už jsem je doplnil na čtverce):
1)
2)
Podle výsledků ve skriptech je 1) Pozitivně semidefinitní, a 2) Pozitivně definitní.
Nerozumím proč 2) není také pozitivně SEMIdefinitní (tento výraz se přeci také může rovnat nule). Prosil bych tedy o vysvětlení, děkuji.
Ako ste definovali tie pojmy?
Ale iste poznas characterizaciu vdaka vlastnym hodnotam tvojich foriem (striktne kladne, kladne alebo nulove).
Staci?
vanok napsal(a):
Ako ste definovali tie pojmy?
Ale iste poznas characterizaciu vdaka vlastnym hodnotam tvojich foriem (striktne kladne, kladne alebo nulove).
Staci?
Díky za odpověď, trochu jsem zabrouzdal na internetu a našel všechny věty s vlastními čísly. Je to užitečné, a asi to přes ně budu i nadále počítat. Nicméně zadání těchto příkladů je bylo vyřešit přes doplnění na čtverec, ne vlastní čísla.
Pozitivní definitnost jsme definovali jako když je kvadratická forma .
Semidefintnost jako .
Teď jsem si všimnul, že v definici PD vlastně není nulový vektor. Takže tedy už chápu, že 2) se nemůže rovnat nule. Když vyřeším soustavu rovnic danou závorkami v 1) a položím nule, tak zjistím, že forma je nulová, pokud dosadím třeba (1,1,1). Tedy už rozumím, díky za odpověď, nicméně na problematiku hledání definitnosti pomocí doplňování na čtverec mám ještě dotazy. Asi tedy založím nové téma.
Stránky: 1