Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
vyriešil som túto úlohu ale nejak mi nesedí výsledok so vzorovým výsledkom. Som si skoro istý mojim výsledkom a rád by som si to touto cestou overil, ak by ste to niekto mohli potvrdiť, či sa len jedná o tlačovú chybu.
zemského povrchu tvoria moria a oceány. Ich priemerná hĺbka je
. Polomer zemegule je približne
. Určte, koľko
životného prostredia majú k dispozícii morské živočíchy. Pri výpočte rátajte s hodnotou
. Výsledok uveďte v tvare
, kde
a má tri platné číslice,
je prirodzené číslo. Do odpoveďového hárka zapíšte súčet
.
Môj výpočet: 
no a preto 
Vzorový výsledok je ale
.
Vyriešil som túto úlohu ale nejak mi nesedí výsledok so vzorovým výsledkom. Som si skoro istý mojim výsledkom a rád by som si to touto cestou overil ak by ste to niekto mohli potvrdiť, že sa len jedná o tlačovú chybu.

↑ Secren:
Chybu vidím v tom, že nejdříve počítáš povrch a potom násobíš šířkou. To by byl ale objem kvadru! Ty ale počítáš objem části koule, jakoby slupky pomeranče.
Osobně bych vypočítal objem koule o poloměru 6378 km od toho odečetl objem koule o poloměru o 3,8 kkm menší a z toho 2/3
Já si myslím, že tou plochou (2/3 zemského povrchu) jsi vypočítal plochu jakoby kulové úseče, jejíž hloubka je 3,8 km a ty musíš vypočítat objem té kulové úseče.
Edit: Mé představivosti úseče nebo výseče si nevšímej a drž se rady marnese, ta koule v kouli je asi nejlepší řešení... já jen nevěděla, jak to mám vyjádřit, jen jsem věděla, že v postupu máš chybu... tak se omlouvám a jdu si napsat velkou kouli! :D
Počkejte, pánové, nakonec moje výseč (úseč) vyjde na desetinku přesně. Ha! :D
Edit: A co když tou plochou moří je myšlena plocha podstavy kulové úseče (to jsem tam měla jako úplně první variantu řešení, než jsem ji postupně měnila na úseče a výseče), jejíž výška je těch 3,8 km a má se spočítat její objem?

↑ gadgetka:
Kdybych chtěl třeba 2/3 povrchu Země, tak taky nechci žádnou úseč, ne?
Kdybych trochu změnil zadání, že 2/3 povrchu země jsou pokryty ledem o tloušťce 3,8 km, tak by to bylo stejné, ne?
A nebo už je pozdě a ráno moudřejší večera.
Ještě jinak. Kdyby byl celý povrch Země pokryt oceány o průměrné hloubce, tak chci přeci taky objem celého "prstence" - "slupky pomeranče", ne?
Já bych tu kouli musela držet v ruce, abych to viděla a pochopila, děkuji za tvoji trpělivost a přeji všem zúčastněným krásné sny. :)