Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na jeden příklad, který se týká lineární homogenní diferenciální rovnice. Zadání viz. obrázek.
Myslím si, že vybraná varianta je správná, ale nejsem si zcela jistý, prosím o kontrolu.
Předem děkuji
Lukáš
↑ lhujer:
Zdravím.
Pokud je vybrána první varianta (jak se z nevýrazného obrázku jeví), tak je to špatně (tento obrázek bychom dostali pro
).
Doporučení: nehádej a raději najdi obecné řešení té rovnice :-) , což v tomto případě není těžké.
Dobrý den,
zkoušel jsem zjistit obecné řešení diferenciální rovnici, a vyšlo mi že druhý a třetí graf je určitě správně, ale nejsem si pořád jistý tím prvním příkladem. Bavil jsem se o tom s matikářem a tvrdil mi, že to nemůže být správná odpověď, tak nevím. Poslední varianta grafu je určitě špatně, proto jsem ji zatrhnul, protože jsem měl vybrat grafy, které neodpovídají uvedenému řešení. Proto podle mě uvedenému řešení neodpovídá první a poslední varianta. Prosím o kontrolu.
Předem děkuji
Lukáš
PS: Pro jistotu znovu přikládám zadání snad v lepší kvalitě :)
To zaškrtnutí u 4. varianty je správně. K první variantě jsem se vyjádři ve svém předchozím příspšvku,
přečti si ho pozorněji (většinou si zde tykáme),
Mimochodem: Jak Ti vyšlo to obecné řešení ?
Ahoj,
posílám ti obecné řešení, které mi vyšlo u(t)=c*e^(-at). Tak si myslíš, že jedinou odpověď, kterou mám zaškrtnout je ta poslední. No když si to spočítám a za a dosadím nulu, tak mi vychází konstantní funkce (např: u(t)=2, u(t)=3 atd.) Asi máš tedy pravdu s tou první variantou.
Dík za pomoc
Lukáš
Stránky: 1