Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
Vandal vytrhol z knihy jeden list, na ktorom boli dve očíslované strany. Súčet čísel
zvyšných strán knihy bol 7 495. Zistite, koľko očíslovaných strán mala pôvodne kniha,
ak číslovanie strán knihy začalo číslom 1.
Predpokladám, že
ale to je tak vsetko, ako to mam spocitat?
Dakujem
Ahoj, podobný příklad najdeš na straně 11: příklad č. 5
↑ novtat:
Zdravím,
toto je úloha ze slovenské maturity (tedy najdeš i výsledky - ale proč potřebuješ výsledek? Lepší je věřit svému výpočtu a uvažovat, co může být příčinou chyby). V minulém roce úlohu rozebírala kolegyňka Arabela s kolegy - ve výsledku se shodujete. Vzpomínám, že mne výsledek v minulém roce nejdřív překvapil, potom jsem odvozovala podobně, jak máš a ještě jsem rozvažovala, jak výsledek ovlivní, pokud vytrhnu úplně nejnižší čísla (1a2 str.) nebo nejvyšší (n-1 a n str.). Ale pravda, že na maturitě by asi těžko byl prostor k úvaze.
↑ novtat:
:-) u písemek výsledek obvykle nebývá a při řešení praktických úkolů už vůbec ne. Navíc shodný/neshodný výsledek nemusí nic vypovídat, zda uvažuješ správně/nesprávně. Tak si na to zvykni, raději - bez výsledků.