Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Házíme dvěma kostkami. Vypočítejte pravděpodobnost, že když
a) na první kostce padla dvojka, bude součet ok na obou kostkách větší než 6
b) padlo sudé číslo na první kostce, bude součet ok, na obou kostkách větší než 9
Poradí, prosím, někdo?
a) Těch situací zas tak moc nebude, rozepsal bych si to podle toho co padne na té druhé..
první + druhá ... splňuje/nesplňuje
2 + 1 ... nesplňuje podmínku
2 + 2 ... ne
2 + 3 ... ne
2 + 4 ... ne
2 + 5 ... ano
2 + 6 ... ano
Viděl bych to na 
b) Rovněž bych si to podobným způsobem rozepsal, možná se to na první pohled nezdá, ale možností je tam málo :)

↑ Aktivní:
a) bych viděl na
jelikož je celkem 36 možností
↑ marnes:
Zdravím,
řekl bych, že kolega ↑ Aktivní: má výpočet správně, protože v podmínce ad a) stojí: "když na první kostce padla dvojka", takže ostatní možnosti do možných případů nepatří.

↑ Jj:
Je to možné. Pokud samozřejmě 100% bude na jedné dvojka, pak ano.
Ale slovo "když" podle mne neznamená že je, ale může být i nemusí.
Možná jde o podmíněnou pravděpodobnost, že nejdříve musím splnit podmínku na první kostce, ale to už jsou věci, do kterých nebudu moc mluvit. Snad se někdo přidá.
Ale slovo "když" podle mne neznamená že je, ale může být i nemusí.
Možná jde o podmíněnou pravděpodobnost, že nejdříve musím splnit podmínku na první kostce
Ano, "když" je podmíněná pravděpodobnost a výsledek je
. :-)
Já bych to zapsal normálně jako
, protože zadání odpovídá 6 jevů, z toho 2 jevy jsou příznivé a všechny mají stejnou pravděpodobnost.