Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, ve škole jsem dostal za úkol tuto úlohu, ale ani po cca týdnu jsem se nedobral správného výsledku... Našel by se zde někdo, kdo by to dokázal spočítat a lehce nastínil postup řešení? Předem děkuji za odpověď... 
Jedná se o rovnici řešenou v oboru reálných čísel.
Rovnici jsem se pokoušel vyřešit rozkladem
podle vzorce
a následně převéstí všechny fce sinus na cosinus
Zdravím,
jsi na fóru nový - přečti, ještě, prosím, pravidla. Do tématu patří jen jedna úloha a máš nastínit alespoň pokus o řešení - např. použití základních goniometrických vzorců. V tématu ponechám jen první úlohu, ve které se hodí použit vzorce pro dvojnásobný úhel. Předpokládám, že jde o řešení rovnice.
Pro druhou úlohu si prosím založ samostatné téma a ještě upřesní, zda jde o rovnici nebo o důkaz platnosti. Děkuji.
↑ Jurd_A:
děkuji, jak popisuješ v editu, postupuješ správně
vytkneme: 
Po úpravě na společný jmenovatel půjde vytknout v čitateli
a budeš mít podílový tvar s pravou stranou=0. Bude dobré opět zpět přepsat závorku
.
Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ Jurd_A:
není za co, ale není úplně dobře. Předpokládám, že je poznamenáno, že
. Dále
se upraví na
a následně na
, potom nedojde ke ztrátě kořenů. Závěr výpočtu jsi sice nenapsal, předpokládám, že nic nevynecháš v řešení (zde pro jednu ze závorek, obdobně pro druhou).
Výsledek ještě překontrolovat, zda neodporuje podmínce pro jmenovatel.