Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jen takový pohled na zadání - pokud tak, jak máš, tak až na
nevidím neurčitý výraz a v limitě mi vychází +oo.
ještě rozebrat (zde neurčitý výraz). Jak to vidí kolegové? Děkuji.
Ovšem jiný pohled by byl, pokud by v závorce v čitateli byl minus, tedy . Zadání je tak, jak máš? Děkuji.
↑ cryogenic:
děkuji za upřesnění. Dolní index 0 má být asi jen u druhého x v nerovnicích? Pro znaménko x - pomůže rozložit na součin , (obdobně u nerovnic)? O zavedení substituce
jsi neuvažoval?
Jsou to jen takové náměty. Možná by stalo přidat původní zadání pro lepší orientaci, třeba osloví zdatnější kolegy.
↑ cryogenic:, ↑ jelena:
Zdravím.
Máme :
.
Limita prvního zlomku je jasná (
) , limta druhého zlomku ale bude záviset na parametru
.
Bude asi nutno rozvětvit úlohu na několik případů, z nichž některé budou jednoduché (např. při
)
a jiné složitější.
↑ Rumburak:↑ jelena:
děkuji za reakce, ja jsem to už dneska vyřešil se cvičícím. Mě zajimala tato limita, protože jsem vyšetřoval parcialní derivaci když nastane , a nakonec se to řešilo z definice limity.
↑ Rumburak:
mohl bych se zeptat, jak se do jmenovatele druhého zlomku dostalo ?
Zdravím v tématu,
↑ Rumburak: děkuji, kolega původně v zápisu x na začátku neměl, tak jsem jen ladila požadavky v naději, že se toho ujme někdo zdatnější - za to děkuji.
↑ cryogenic: použil vzorec
- je vidět? A děkuji za další upřesnění.