Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 03. 2014 13:36

petrlom
Pozice: student
Reputace:   

slovní uloha (3)

Pythagoras na otázku o počtu žáků navštěvujících jeho školu odpověděl: Polovina žáků studuje matematiku, čtvrtina hudbu, sedmina mlčí a kromě toho tam jsou ještě tři dívky. Kolik žáků měl ve škole ?

Zdravím forum, nevím jak mam u této slovní ulohy začít. Sečetl jsem zlomky + dívky a vyšlo mi  $\frac{109}{28}$
Podle výsledku má Pythágoras   opravdu 28 žáků Takže jsem se chtěl zeptat, jak mám u této slovní ulohy postupovat ? a jestli teda jmenovatel určuje počet žáků ve třídě

• (téma jako vyřešené označil(a) petrlom)

#2 13. 03. 2014 13:38 Příspěvek uživatele gadgetka byl skryt uživatelem gadgetka. Důvod: blbost

#3 13. 03. 2014 13:43 — Editoval gadgetka (13. 03. 2014 13:46)

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: slovní uloha (3)

Ahoj, stačí vyřešit rovnici:
$\frac x2+\frac x4+\frac x7+3=x$

Edit: Smazala jsem původně naprosto stejný postup, protože jsem si myslela, že je to myšleno jinak, že například i čtvrtina žáků zasahuje do poloviny těch, co umí matematiku, že prostě není přesně stanoveno, že každý ten "obor" dělá jen ta daná část žáků. Ale výsledek nasvědčuje tomu, že to tak je. :)

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

Zápatí