Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2014 17:31

exltus
Reputace:   

Symetrický graf

Dobrý den,
mám jen jednu takovou rychlou otázečku. Nedaří se mi nikde vygooglit co přesně je myšleno pod pojmem symetrický graf v teorii grafů. našel jsem jen toto - "jestliže pro každé dva uzly x, y platí, že počet hran z x do y je stejný jako počet hran z y do x", ale nevím už jak je to s tím, když je graf orientovaný a nebo ne. Nejlíp by se hodil nejaky obrazek, na googlu jsou jich mraky, ale buh vi ktery je opravdu symetricky :(

#2 12. 03. 2014 17:14

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Symetrický graf

Ahoj, podle té definece bych řekl, že každý neorientovaný graf je symetrický (každou spojnici mezi x a y si lze představit jako dvě šipky - jednu z x do y a druhou z y do x).

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 15. 03. 2014 22:34

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Symetrický graf

Terminologie se, bohužel, liší od knížky ke knížce.

Ale... pro neorientované grafy celkem nemá smysl "symetrický graf" definovat, protože není co pokazit.
Pro orientovaný graf má tato vlastnost větší smyl. Čekal bych, že i dle výše uvedené definice se tím myslí graf, ve kterém nenajdeme orientovanou hranu, ke které v grafu neexistuje opačně orientovaná hrana. Vždy jsou k přítomny obě hrany xy a yx nebo žádná z nich.

Zápatí