Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2014 13:01

Pedros94
Zelenáč
Reputace:   

Teorie relativity

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli vůbec existuje nějaké vysvětlení proč dochází k dilataci času atd. Na internetu se mi podařilo najít jenom důkazy se světelnými hodinami atd, ale tyto důkazy moc nevysvětlují podstatu tohoto jevu.

#2 15. 03. 2014 14:18

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Teorie relativity

Ahoj

Vypadá to asi takto - na základě experimentů se dospělo k závěru, že rychlost světla je ve všech inerciálních soustavách stejná.
To ale znamená že klasické Galileovy transformace je potřeba nahradit jinými (jinak by ti vycházelo, že když např ve vlaku rozsvítíš baterku, tak pro vnějšího pozorovatele by se k rychlosti světla muselo ještě přičíst rychlost vlaku, tedy by vyšla jiná a vyšší rychlost světla - což není možné)
Jediné transformace, které vyhovují požadavku aby rychlost světla byla stejná pro všechny pozorovatele je tzv. Lorentzova.
No a když máš odvozenou tuto transformaci, tak dilatace času, kontrakce délek a podobně, to už je jen její triviální důsledek.

Jinak řečeno - podstata jevu spočívá pouze v tom, že kdyby to tak nebylo, tak by různí pozorovatelé naměřili různé rychlosti světla. Snad sem ti odpověděl srozumitelně

#3 16. 03. 2014 00:10

Pedros94
Zelenáč
Reputace:   

Díky :)

#4 16. 03. 2014 12:23

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

↑ Pedros94:

Ahoj,

já bych dodal možná ještě jiný pohled než kolega, který je čistě můj. Přijde mi, že kolega spíš říkal, proč to tak musí být, ale ne takový background té myšlenky. Matematicky popsaná příroda jistě vykazuje to, co ses už dozvěděl. Fakt, že rychlost světla je konečná, je takový další stupeň. Můžeš se ptát: "Proč existuje dilatace času?" A můžeme si vzít částečnou odpověď: "Protože rychlost světla je konečná ve všech inerciálních soustavách." A potom se můžeš zeptat: "A proč je rychlost světla konečná ve všech inercilních soustavách?"

A postupně dojdeš až k nějaké teorii grup a budeš zkoumat symetrie vesmíru (upřímně se v téhle věci už tolik neorientuji, ale kamarád, který to dělá, mi to asi před dvěma týdny vysvětloval). A zase dojdeš k nějaké otázce, jejíž odpověď můžeš brát jako další otázku: "Proč to takhle platí?"

Já bych coby podstatu dilatace času tedy bral spíše určitou víru v to, že příroda takhle funguje. Stejně tak by ses mohl ptát: "Proč dilatace času neexistuje?" A lidé v dřívějších dobách by ti řekli: "Protože je to blbost. Čas musí přece všude plynout stejně, neb to řekl Newton." Ve finále bych teda za sebe řekl, že podstata dilatace času je spíš filosofická a metafyzická záležitost, pokud ji budeš zkoumat dostatečně dlouho a nesmíříš se jen s tím, že něco platí. A pokud se s tím smíříš, pak není důvod nesmířit se s tím, bez dalších vysvětlení, že dilatace času existuje. :)

S pozdravem
Jimmy

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

Zápatí