Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý potřebovala bych poradit jak vypočítat tento příklad:
Dřevěný sloup tvaru pravidelného čtyřbokého hranolu s podstavnou hranou délky a a výškou v se ohoblováním upraví na sloup, který má tvar pravidelného osmibokého hranolu. O kolik procent se zmenší a) objem b)plášť původního sloupu?
....Ve výsledcích je 17% ale já se k tomu nemůžu vůbec popracovat předem děkuji za odpověd

↑ petrakk:
Dokážeš si do čtverce umístit osmiúhelník. A vyjádřit délku jedné jeho strany pomocí délky strany čtverce.
Potom spočítáš objem (povrch pláště) obou hranolů, vzorec
(výška se nemění) a třeba pomocí trojčlenky určíš rozdíl, ale spíš jde o to vyjádřit objem (povrch pláště) osmibokého hranolu.
↑ janca361:no já to počítala ale prostě objem mi vyšel
a.v jak z toho můžu něco vypočítat?

↑ petrakk:
Spíš než výsledek napiš postup.
nezjistíš, ale budeš na to koukat jako na konstantu (ona se později v porovnávání vykrátí)
Ahoj, pomůžu ti s pláštěm. 
Strana osmiúhelníku se vypočítá pomocí Pythagorovy věty, viz obrázek, je rovna 
Obsah pláště osmibokého hranolu je tedy:
Obsah původního pláště byl 
Je ti určitě jasné, že stranu čtvercové podstavy jsem vyjádřila pomocí neznámé x (opět viz obrázek). Stranu "a" tvoří dvě úsečky "x" a jedna úsečka o délce strany osmiúhelníku).
A teď ty obsahy pláště hoď jen do trojčlenky, původní obsah je 100 %. Vypočítáš a odečteš od 100 %.
↑ gadgetka:Já se omlouvám možná vám se Vám to bude zdát nemožné ale vůbec to nechápu nemohla byste to ještě zkusit mi nějak podrobněji jestli to jde vysvětlit ... děkuji

↑ petrakk:
Specifikuj tvůj pojem "vůbec to nechápu". Kde se ztrácíš?
Z čtvercové podstavy byl vyhoblován pravidelný osmiúhelník. Stranu původního čtverce teď tvoři strana osmiúhelníku a dva shodné díly. Ty jsem označila jako x. Čili celkem stranu původního čtverce můžeme vyjádřit jako 2x+y, kde y je strana osmiúhelníku.
Vstřebej to a budeme pokračovat. ;)
Ok? Jdeme dál. Je nutné nějak vyjádřit stranu osmiúhelníku. Jak vidíš na obrázku, tak strana osmiúhelníku je úhlopříčkou čtverce o straně x. Použiješ Pythagorovu větu a dostáváš 
Čili původní stranu čtverce si teď můžeme zapsat jako 
Opět vše vstřebej a pustíme se do obsahu pláště. ;)
Plášť čtyřbokého hranolu tvoří 4 obdélníky. Jejich stranami je hrana podstavy a výška hranolu 
Plášť osmibokého hranolu tvoří 8 obdélníků. Jejich stranami je hrana podstavy, kterou tvoří osmiúhelník, a výška v 
Sestavit trojčlenku umíš?
↑ petrakk:
Üž máš vše objasněno. :)
↑ gadgetka:Ano to co jste mi napsala už chápu děkuji

↑ petrakk:
ty totiž počítáš kolik je nový povrch a tebe zajímá rozdíl, takže 100%-x
Nevím, jestli je trojčlenka dobře, ale podle toho, co píše Gadgetka, tak by měla, ale ta tvoje je nesprávně.
Njn, ostudo, to by tady někdo musel znát vzoreček na výpočet objemů kvádru a osmibokého hranolu, viď? ;)
U osmibokého hranolu si nejdříve musíš vypočítat obsah podstavy. Osmiúhelník tvoří 8 rovnoramenných trojúhelníku se středovým úhlem rovným 360:8 = 45 °. Výška trojúhelníků ho rozděluje na dva pravoúhlé. Ty potřebuješ zjistit délku výšky:

A zkus tu trojčlenku sám, už víš, jak na to. :)
P.S. Doufám, že jsem se nikde nepřepočítala.