Dobrý den,
prosím o pomoc s vyhodnocením výkumu k diplomové práci... Jedná se o výzkum vlivu sourozenecké pozice na osobnost jedince. Použil jsem standardizovaný dotazník. Získal jsem 82 respondentů, kteří ale nejsou v jednotlivých kategoriích rovnoměrně rozloženi (nejstarších je 39, zatímco prostředních je pouze 6; dále 16 jedináčků a 21 nejmladších => celkem 82 respondentů).
Standardizovaný test zkoumal 6 osobnostních rysů a potřeboval bych tedy zjistit, jestli existuje závislost mezi sourozeneckou pozicí a každým daným osobnostním rysem. Pokud bude někdo ochotný pomoci, prosil bych o vysvětlení postupu "po lopatě"... :)
Předem moc děkuju!
↑ creat: sourozeneckou pozici bych mohl teoreticky označit čísly (v současnosti ji mám v excelu označenou písmeny, ale to by nebyl problém). Dotazník měřil vždy míru určitého rysu.
data z výzkumu i s mými dosavadními počty jsem dal na ulož.to (heslo honza).
http://uloz.to/xtSZtsPD/diplomka-vyzkum-korelace-rar
Bylo by možné prosím poradit, jak by šlo dál postupovat? A je možné tento koeficient použít i když mám pouze 6 prostředních? moc děkuju za odpověď!
Teď jsem našel učebnici, která se zabývá mimo jiné pearsonovým korelačním keoficientem, kde je uvedeno:
Pearsonův korelační koeficient není vhodné použít, pokud:
jedna z proměnných X, Y nemá náhodný charakter (její hodnoty jsou pevně dány).
nelze předpokládat linearitu očekávaného vztahu.
nelze předpokládat normální rozdělení proměnných X a Y.
Není tedy problém, že proměnná ve formě sourozenecké pozice nemá náhodný charakter (je nejspíš pevně daná, nebo se pletu?).
Děkuji za odpověď!