Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Integrální počet na to nijak rozumně použít nelze. Asi tě tím nepotěším, ale dá se to vyřešit chytře a stačí k tomu jen umět řešit kvadratickou rovnici. Abych tě nepřipravil o překvapení, napíšu jen pár hintů, které lze postupně použít, ale zkus to vždy nejprve sám.
1)
Ahoj ↑ emuel:,
Myslim si, ze kolega ↑ Bati: ti chcel naznacit, ze tvoje cvicenie je vytvorene dvomi rovnicamy typu "symetricke polynomy". Taketo rovnice vieme riesit, tak ze polozime
a to umoznuje vyjadrit x, y ked najdeme S,P.
A skutocne povodny system sa da vyjadrit len vdaka S a P ktory potom vyriesime.
Na to sa moze pouzit tato relacia 
platna pre kazde cele 
(Poznamka: tato relacia je znama uz aj stredoskolakom, co sa trochu pripravovali na MO).
Toto by ti malo stacit na uspesne riesenie tvojho systemu.
↑ emuel:
Třetím hintem jsem měl na mysli, že po použití těch předchozích bys měl být schopen sestavit kvadratickou rovnici pro neznámou
. Kolega ↑ vanok: ti na to celé poskytl obecnější pohled, i když k řešení tohoto cvičení není nezbytně nutný.
Pokud by stále nebylo jasné jak pokračovat, tak sem napiš soustavu, ke které ses dopracoval.
Pozdravujem ↑ Bati:,
Ano, vseobecny pohlad nie je nutny v tomto pripade, ale princip je tam tak ci tak pouzity.
Akoze je uzitocny na podobne problemy, tak som ho pripomenul.
I ked o symetrickych polynomoch by sme mohli o mnoho viac hovorit, ale to nie je ciel tohto vlakna.
Ahoj ↑ Honzc:,
Co pises je pravda, ale prave to je treba dokazat ( co sa tyka realnych korenov).

Nezda sa mi, ze od tialto by to niekto videl na prvy pohlad.
Ahoj ↑ zdenek1:,
Pekny postreh a dokonala pamat tvojich archivov.
Presne tuto myslienky vyjadril aj kolega ↑ Bati:.
A iste cakal nieco podobne ako to co si napisal.
Dufajme, ze to pozitivne vyuzije aj kolega ↑ emuel:.
Tiez som rad, ze toto bola prilezitost ukazat nieco ( dufam zaujimave) o symetrickych polynomoch a dat nove nastroje ako riesit podobne systemy.
↑ vanok:
Zdravím,
já netvrdím, že je to na první pohled vidět, ale důkaz, že to tak je, jsem ti podal.
A samozřejmě, kdo to ví, tak nemusí nic počítat.
Poznámka:
Řešení z mého minulého příspěvku
platí i obecně pro n>1 (nejenom pro sudé mocniny)
↑ Honzc:,
Dokaz, ze mas 2 riesenia zo 4roch ano. Ale nie ako si mal tu myslienku...
To by mozno zaujimalo stredoskolakov ak by si im napisal ako ti napadlo prave to skusit.
Co sa tyka 
Mozes pochopitelne pouzit ↑ vanok:, i ked x+y=1, je velmi sympaticka relacia, ktora moze umoznit najst xy aj trochu rychlejsie.
Myslis, ze aj ine varianty cviceni co maju suvis zo symetrickymi polynommy by bolo zaujimave tu riesit?