Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2014 19:16

drogan
Reputace:   

Úloha pravdepodobnosť

Dobry den prosim vas mohli by ste mi objasnit ako riesit tento priklad?

Nech pre dve nahodne zvolene cisla x; y plat 0 < x  1; 0 < y  1:
Aka je pravdepodobnost', ze ich sucet nie je vacs ako 1 a ich sucin nie je mensi ako 0,09?                                                                                         

[0,2]

#2 21. 03. 2014 00:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Úloha pravdepodobnosť

Zdravím,

před odesláním příspěvku je dobré se podívat na zápis - zda je všechno čitelné. Pokud domyslím chybějící část, tak uvažuješ čtverec o straně 1, což dává všechny možné hodnoty výběru x, y. Podmíncu vyhovující zadání bude splňovat "geometrický útvar", který vznikne průsečíkem omezení dle zadání. Podaří se vytvořit nerovnice pro omezení?

ich sucet nie je vacs ako 1 a ich sucin nie je mensi ako 0,09

Děkuji.

#3 24. 03. 2014 16:34 — Editoval drogan (24. 03. 2014 16:36)

drogan
Reputace:   

Prepacte, opravim to

Dobry den prosim vas mohli by ste mi objasnit ako riesit tento priklad?

Nech pre dve nahodne zvolene cisla x; y platí 0 < x ≤ 1; 0 < y ≤  1:
Aka je pravdepodobnost', ze ich sucet nie je vacsi ako 1 a ich sucin nie je mensi ako 0,09?   

Bol by niekto taky dobry a pomohol mi vypocitat tento priklad ? :/ som z toho dost hlupy                                                                                   

[0,2]

#4 24. 03. 2014 21:46

drogan
Reputace:   

Tak ako ? moze mi niekdo pomoct prosim ? :/ neviem si dat rady s tymto prikladom

#5 25. 03. 2014 00:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ drogan:

Děkuji za opravu, jak jsem napsala ↑ příspěvek 2: - třeba zakreslit oblast, která splňuje podmínku zadání: součet čísel x+y není větší, než 1 a součin čísel xy není menší, než 0,09. Čísla x jsou na ose x, čísla y jsou na ose y, dvojice x, y tvoří souřadnice bodů umístěných do čtverce 0 < x ≤ 1; 0 < y ≤  1.

Budeš používat geometrickou pravděpodobnost a pro výpočet obsahu oblastí dle podmínek zadání budeš potřebovat použit určitý integrál. Co z toho je problém? Děkuji.

Zápatí