Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám problém s jedním příkladem.
Zadání:
Je dán čtverec o straně a. Jeho rohy mají být odříznuty tak, aby vznikl pravidelný osmiúhelník. Jakou délku bude mít strana osmiuhelníku b ?
a = 10 cm
Obrázek:
Mohli byste mi poradit jak na to ?
děkuji
Ahoj, podobný příklad se tu nedávno řešil. Když si stranu osmiúhelníku představíš jako úhlopříčku malého čtverce o straně "x", pak strana osmiúhelníku je
a strana čtverce
. Aty víš, že je rovna 10 cm. Zbytek už je legrace... ;)
Tady se řešila stejná problematika, i když při jiném zadání...
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=71845
↑ gadgetka:
Děkuji za reakci.
Tak když se na to podívám tahkle tak je mi to jasnější. Akorát nechápu co znamená to:
?
Mohla byste mi to trochu objasnit ?
Ta uhlopříčka malého čtverce mi vyšla jako
. Je to reálné ?
Mrkni se na ten odkaz, co jsem poslala. Tam je obrázek. Z toho pochopíš tu délku strany "a". Jdu to zkusit spočítat.
↑ gadgetka:
Omluvám se ale tedka jsem uplně ztracený..
Jak jste přišla k tomu
?
Nerozumíme si, tak znovu. Strana "a" má 10 cm, ano, to víme oba. ;) Ale vyjádřit ji musíme za pomoci neznámé "x", což nám dává
Protože stranu "a" tvoří dva úseky "x" a jedna strana osmiúhelníku. A strana osmiúhelníku má délku úhlopříčky čtverce o straně x, tzn. je dlouhá
.
Z této rovnice vyjádříš "x":
a dosadíš ho do délky strany osmiúhelníku, tj. do
.
↑ gadgetka:
Můžu ještě poprosit o nějáké vysvětlení
.
Proč tvoří stranu "a" dva úseky "x" a jedna strana osmiúhelníka ?
Pořád to v tom nevidím :(
A koukal ses na ten obrázek v tom mém odkazu? Nekoukal, viď? ;) Tak já ti ho pošlu ještě jednou:
Tady vidíš, že vzdálenost od pomyslného vrcholu A (čtverce ABCD) po začátek strany osmiúhelníku je "x". Ten samý úsek je stejný i u pomyslného vrcholu B. To mezi nimi je strana osmiúhelníku, kterou si vypočteš z toho malého čtverce o straně "x". Takže strana čtverce je pak rovna:
a = x + strana osmiúhelníku + x
Po dosazení a úpravě:
↑ gadgetka:
No koukal jsem se ale až tedka jsem to pochopil s tou Vaší nápovědou.
Aha tak ted už je mi jasné.
Pokud usměrněním zlomku dojdeš ke stejnému výsledku jako já, pak máš výsledek správně. A už si ujasni, jestli jsi kluk nebo holka, kdo má pořád editovat ty koncovky... :D
Edit: Ulehčím ti to, dojdeš ke stejnému výsledku, ale ten zlomek určitě usměrni, jako výsledek to líp vypadá... ;)