Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jezule:
Když na těleso, které je v klidu, necháme působit sílu , začne se pohybovat rovnoměrně zrychleně přímočaře.
Pokud to paní profesorka MYSLELA takto, určitě by si přála odpověď d). Dá mi někdo za pravdu?
Neumí zde někdo číst myšlenky? :-)
EDIT: Pokud vyměkneš a dáš tam to d), tak tam u toho alespoň uveď do závorky poznámku "pokud bylo těleso na začátku v klidu".
Pokud si věříš, že obhájíš pravdu, připiš odpověď f) nelze jednoznačně určit
↑↑ jezule: Ahoj, je to rovnoměrně zrychlený přímočarý, protože No a protože síla je konstantní vektor, tedy má konstantní směr i velikost, bude i zrychlení mít konstantní směr (shodný se silou F) i velikost. Takže s tím jak tady kdosi psal, že se nedá rozhodnout mezi d) a e) nemůžu souhlasit, je to rozhodně d).
EDIT: sry za castecne duplicitni post, nevsiml jsem si drhe stranky
↑ medvidek:↑ adamo: Asi bych sem takhle mohla hodit celé ty testy a měla bych po moření se v učivu. Lidičky já všem moc děkuju. Nějak to dopadne, dám tedy d), jen sama ze sebe nemám dorbý pocit, že tomu nerozumím.
Pěkný večer :-)
↑ medvidek: Podle mě je to zatím nejblíž, ale nemůžu souhlasit :).
Těleso se může pohybovat i přímočaře s konstantní rychlostí, to prostě nic nemění na tom, že d) je správně. No a i kdyby třeba těleso ze začátku pobíhalo po kužnici tak přejde do rovn. zrychleného přímočarého okamžitě, jak je splněna podmínka.
↑ jezule:
Testy bys sem hodit mohla, ale to by byla strašná škoda, fyzika je přece krásná :)
Opravdu je podstatné slovo "výslednice". I když těleso nebude na začátku v klidu, tak pokud na něj budou působit takové síly, že jejich výslednice bude konstantní, tak se bude pohybovat rovnoměrně zrychleně. Jednoznačně je tedy správná odpověď d) (edit: není, viz dále), jak píše adamo.
↑ BrozekP:
No to jo, ale nebude se (obecně) pohybovat přímočarě.
↑ zdenek1:
Máš samozřejmě pravdu, omlouvám se za nepozornost.
Takže odpověď je za e). (Nebo se zase pletu?)
↑ zdenek1: můžeš uvést příklad kdy se to nebude pohybovat přímočaře? Já si na tom jakože docela trvám :) a ještě jednou opakuji: výsledné zrychlení musí mít směr té výslednice, není žádná možnost jak by mohl ten hmotný bod zatáčet, to by se totiž měnil směr zrychlení a to prostě nejde :)?
↑ adamo:
Vodorovný vrh v homogenním gravitačním poli.
↑ BrozekP: ok, my bad :/. Souhlasim, takze mezi moznostma fakt tezko rozhodnout, ale asi ze primka je specialni pripad krivky tak bych uz ted taky dal to e). Omlouvám se za nedostatek fantazie :)
Pro kolegu PavlaB,
děkuji za výklad, pravda uvidět toto: a dostat na VŠ otázku "Je elektrické napětí to samé jako elektrický proud?" to je na "...oči navrch hlavy, já nechci do Opavy..
Konec OT.
Zdravím, prosím o kontrolu:
Ideální plyn přechází ze stavu A do stavu B tak, že koná práci jen na úkor své vnitřní energie. Jakému ději toto tvrzení odpovídá?
a) izochorickému
b) izobarickému
c) izotermickému
d) adiabatickému
Myslím, že D je správně. Děkuju za pomoc.