Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám tu příklad a nevím jak začít. Pomůže prosím někdo?
Určete odchylku osy y a tečny sestrojené v bodě
k průsečnici rotačního hyperboloidu
s rovinou
.
Ahoj,
průsečík té roviny a hyperboloidu bude:
Takže to bude vlastně jen jedna část (větev v rovině, nevim jak se to jmenuje v prostoru, štít možná) toho hyperboloidu.
Nyní to přepíšeš do obecné rovnice hyperboly v rovině:
Jsme nyní v rovině x = 1, takže můžeme používat rovinné křivky. Dosadíme body dotyku:

Je rovnice tečny v rovině x = 1 k hyperbolě z =(2+y^2)^(1/2)
Normálový vektor této tečny je:
směrový vektor bude: 
Odchylka směrového vektoru a osy y je odchylka vektorů:
a vektoru osy y: 
Dostáváš tedy:

↑ Freedy:
Zdravím,
pokud je úloha v prostoru, tak přímka nebude mít normálový vektor. Můžeme mluvit o normálovém vektoru tečné roviny, ve kterém leží přímka-tečna. Ovšem nebude mít jen 2 souřadnice - jen takový rychlý náhled na Tvůj návrh. Souhlasíš? Děkuji.
↑ zlomenavetev:
Ahoj.
Jiný způsob řešení - převedením prostorové úlohy na úlohu rovinnou. ↑ Freedy: také vykročil touto cestou,
ale nešel po ní zcela důsledně.
Využijeme skutečnosti , že prostorové přímky
mají tutéž odchylku jako přímky
, kde
.
Jak již naznačil ↑ Freedy:, průsečnici
ploch o rovnicích
,
můžeme
alternativně vyjádřit soustavou rovnic
,
.
Křívka
a tedy i každá její tečna bude ležet v rovině
, která je rovnoběžná s rovinou
.
Situaci z úlohy můžeme ortogonálně promítnout do roviny
(v níž máme souřadnicovou soustavu Pyz),
tím získáme křivku
o rovnici
a její bod
.
Zbývá nalézt tečnu ke křivce
v uvedeném bodě (v soustavě Pyz) a její odchylku od osy y, což je už
středoškolská úloha.
↑ jelena:
zdravím také,
já samozřejmě vím, že v prostoru existuje nekonečně mnoho normálových vektorů přímky, ale pouze jeden z nich, (respektive 2 ještě k němu opačný) leží v rovině x = 1. Tím pádem můžu s tím pracovat jako s úlohou v rovině. A tečna k hyperbole, může se dělat přes derivaci, ale analytické řešení je zde také v pořádku.

Omlouvám se, že odepisuji až teď. Příklad by se měl řešit před parciální derivace (vím, že to bylo asi nutné uvést). Zkoušel jsem to počítat a ve finále mi vyšlo, bohužel špatně. Zkusil by někdo přijít na chybu? Výsledek od Freedy v příspěvku #2 je správně.