Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) Potřebovala bych spočítat úlohu z optimalizace pomocí software... je zadaná matice 4*8, kde na místě i,j je hodnota (-1)^i+j*(i-1*(j-1)) a vektor pravých stran je (-20,20,-20,20). A hledáme vektor x tak, aby součet všech jeho složek byl maximální.
Podařilo se mi nějak nadeklarovat tu matici (označeno a) a vektor pravých stran (b)... měl by na to fungovat příkaz maximize, ale vůbec nevím, proč to nefunguje. Vyznal by se v tom někdo, prosím? :D
a=Table[Power[-1,i+j]*(i-1+4*(j-1)),{i,1,4},{j,1,8}]
MatrixForm[a]
b={{-20,20,-20,20}}
MatrixForm[b]
Maximize[x1+x2+x3+x4+x5+x6+x7+x8, a.{{x1},{x2},{x3},{x4},{x5},{x6},{x7},{x8}}=b,{x1,x2,x3,x4,x5,x6,x7,x8}]
Děkuju moc :)
podla mna ti nesedia rozmery, ak to citam spravne, tak tam mas: matica * stlpec = riadok
tak pripadne si skus upravit b na b={{-20},{20},{-20},{20}}
a este si skontroluj ci ta matica nie je nahodou 8*4 (t.j. naopak) mnozno nie, ale kedze s Mathematicou nerobim, tak nepoznam sposob ako si ju zadala - takza to si musis skontrolovat sama
Jé, děkuju, už to funguje o moc lépe, ale pořád to neháže výsledek... problém je, že já právě taky s mathemticou vůbec nedělám a netuším, jak se píše syntage u toho maximize a pro matice mi ani nápověda nepomohla... ale prý to přes maximize funguje.. matici to vypisuje dobře :)