Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, řeším tuhle šifru. Jedná se o zašifrovaný běžný český text. Myslel jsem si, že jde o Vigenerovu šifru, ale na základě frekvenční analýzy jsem tuto možnost musel vyloučit a teď fakt netuším, co by to mohlo být. Budu vděčný za jakoukoliv pomoc.
Zde je text šifry:
HLDFQ VAGYL ABKZA UHDVP HHKWA ZMJMW WFQYI EOCDB RKOPA OEMMD HNDQI UQVCC RWCJK XHXLM SGMCF RBGAE NMMJU JKWEC KCMFW RULIM DOEDM OJCPQ PWZOU UTXAQ BTGBA YRKQQ TWOCU MOHEX QULAZ CXIRM VLHSC EWYSH ZNHVP WNWBI GSTXT ZJVGA QUAAQ HLGEH IWACR OTVRT BWOCE AHBTK KHAAV QKSCR LEHJM LWSXJ ZEQKY IMZBH AMMGE RIIRY VPGNG QHBWM UTKFG IGQDY XHGVV VWTRE SKWKQ RHQRD MLUOA AZTDB LNKQO YAVPT SGXES NZMOI AYPDT PLXDJ SAWAO ZESAT DVGUO ZSTDV HYDTX POPPV HNJHA LRXZT VPTXO BLBYK PDIMQ GZOEX WKXWD CJQOW QSESW AOZVN WTJZD ATPIH ZPUHJ HZRGV TWSJX XQLQC QVRLT UFAMW AIICA APWBD UEESQ QJXPS QEFSU VXVKU FLJEH CIHHC NHXDS BEUIV JPVBY OQNZP NBMOV GQPKE MSWOK UTFTP WOQJD IAIRD BVKTR BMIDB JXKWX OKEDA ZIUVQ ZCZHY RXGLV QKVFT BWRZN YTDUP GZTHO UCWWV VLGGS JQGGV EADMM DNXJH QAYPG SSXXJ OGHAS TUEYX FSUVX ZVMQO HUEXN WILRI IEASK EEZAR EOPXL JLCAM JZJGE WFNTT AYBVG IHNRL WKASD NVPJQ YWJXV PXMYD FHNDB VSZWX JIBWW PDQCX ZFXMZ RZNLO QAIAH OEEPX SUQWG DGSZV OEQCB GKPRV FXXYN POEXD LRQDC CMOCJ XOCIR PAFZE UCPKW GYAYO KCOTB ZOQSO QHEYU KACWJ QIMBO QBUIU RPQBZ BAZVT HHIWR XWKPL DHMZT DRIOQ GHTXO NROEJ BMXZI CJMRZ IVYZA JEEGP OPYBB BFKKW AJVTN VERXX JRFTO EFLYQ HFQRK TVJPW FELQB HHDZY RKBYZ DIQZT SLKVF GYREM DJQON CWOWL RTHDN IQLXI WYIJG NNWTF EJLKH HZTQT TIWLQ YADAK BEYZV WVBID FJRTS BWDGE TXESJ FWSAE AXCMP GSCBG CDSOV BHAWK DRYEM LLPJC HDNMX IYQWU QBOEL YFZIS FIKTL DVUPM MUDHZ XNVZA IKFDE QMABE UEBWX XHRBT ZMIEB BNSAU PMCAZ TMUWY EYACW NQHNB CGRTE ENDHB IJZZN JZHCU JSWWK LHXYX VTTMR OYDRX SUKQW ENLXB IDUQD QIJOJ DOPBE WXHMM KKTLZ IABOK VNUJX BZWMM GGWKK QUYXX CRUQE TIMQQ JKTNZ GFGCD QZGWO QXEUE BWXXH RRHSZ NHCBP ZDCBZ CNMDU BKWIJ AIHSJ XKLCA OLVNX ZJRNN YZKPR LCKCL UOBHN GQIIZ YXNPK XTIXV XEQAF VBFOT MHEIT SDEMZ JHGDB XTULY UFFBK MDTIN OIYFG EHXTL HYFBI TQYCK FTZYL ZDLMA JXLLQ GSQLJ WAQAL XJFDP ZEMTC ODMAY SBJQF MOOQW DYQKT YHYEA HSHRC MDKOM EESUY YIJDZ GDHHK JVFYK AAWOG OAHOV WCMNX KTAEQ CAYML HSKMZ AQAWU TUDWS MWOVP NIAEI QNOTY RCPXT TYKQN HHBVS LHGJH DTIKH PXQMU QTPYD NXXLM HMYNC LPMLU EPCOW MCXNI AMRDA ETWQK OZEVL FBZNP VOIWJ UKKKZ OTEZB UCTNW YDNFF PPAWQ PSGXY KFQSE SOIGD LXPPX PXPLT LHBEZ GSZSS ILTE
Mezery jsou použity pouze pro přehlednost, dešifrovaný text by měl být napsaný bez mezer, číslic a jiných znamének, pouze písmena české abecedy.
Zde ještě přikládám obrázek, na kterém jsem vyznačil opakující se pořadí znaků.
Dále, co vím, tak se jedná o šifru, která by měla jít vyřešit pouze s použitím tužky a papíru, takže bez použití šifrovacích programů.
Podle četnosti jednotlivých znaků (níže) je jasné, že se nemůže jednat o zašifrování s pomocí přeházení znaků, ani o zašifrování pomocí jednoduchých posunů v abecedě.
Q 86
X 83
E 81
H 80
W 80
A 79
T 77
Z 75
D 73
M 72
O 72
K 69
B 67
I 67
L 62
V 62
J 61
P 61
Y 61
C 59
S 57
G 55
N 55
U 54
R 53
F 43
↑ Ulquiorra:
A kdybych si vzal český text o zhruba stejném počtu znaků, udělal četnost písmen, uspořádal a přepsal, tak by to nešlo?
To by asi nešlo, když se podíváš na četnost písmen, tak vidíš, že nejméně je v kódovaném textu písmeno F, které je tam 40x. V češtině je nejméně používané písmeno Q, ale není možné, aby se objevilo více než 40x v textu takovéhle délky.
↑ Ulquiorra:
Nejméně používané písmeno v češtině automaticky neznamená, že neexistuje text, ve kterém by se vyskytovalo častěji. A jistotu, že
ale není možné, aby se objevilo více než 40x v textu takovéhle délky.
bereš kde?
Byl to jen nápad a na tobě záleží, zda to vyzkoušíš nebo ne.
Tak se podívej, co tam je za písmena. Dobře dejme tomu, že by v tom českém zašifrovaném textu bylo tolik písmen jako Q, X nebo W. Ale v tom případě by na to určitě nešel aplikovat tenhle postup, protože ta četnost je úplně jiná než u běžného textu.
↑ Ulquiorra: Můžu ti jen poradit, že to nejspíš není ani Vigenèrova šifra (i když na ni by to celkem sedělo), viz tenhle nástroj, co jsem teď sepsal :)
Vzhledem k tomu, že četnost všech znaků je přibližně stejná, tak bych také vyloučil jakoukoliv monoalfabetickou šifru a stejně tak jednoduché transpoziční šifry. Zkusil bych nějakou homofonní šifru, co třeba Viktora? Nebo možná ještě Playfairova šifra by mohla mít podobné vlastnosti. Tu bych asi nakonec tipl spíš, protože se tam celkem snadno stane, aby se v šifrovém textu opakoval kus textu.
anes: Noo, je to šifra, kterou jsme dostali jako úkol ve škole. Jedná se o část nějakého českého textu, takže těžko říct, jak by mohla začínat.
Lukee: Jo, Vigenera už jsem vyloučil na 100%. Nad Playfair jsem neuvažoval, myslel jsem, že by to musel být zašifrovaný text složený jen z 25 písmen. Myslíš, že to může být zašifrováno pomocí Playfair i tak, když se tam objevuje všech 26 znaků?
↑ Ulquiorra: Aha, hmm, to jsem si ani neuvědomil. Myslím si, že by ta šifra upravit šla, ale nemyslím si, že to ten kdo vám tu šifru předložil udělal. Upravilo by se to zkrátka tak, že by v jedné buňce byla dvě písmena, např.
P L A Y F
I R O V S
B C D E G
H J K M N
T U W X Z/Q
a při šifrování bychom si náhodně vybrali, jestli teď zašifrujeme na písmeno Z nebo Q.
Samozřejmě to může být jakákoliv kombinace různých šifer, takže třeba Vigenèrova šifra + transpoziční šifra. Ale to snad ne, to by se luštilo pekelně dlouho, pokud by nebyly použity krátké klíče.