Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2014 19:36 — Editoval bojga (28. 03. 2014 19:37)

bojga
Škola: VUT Praha
Reputace:   

dopadající foton

Poradí někdo jak vypočítat příklad: Foton o energii 200 MeV dopadá na proton, který je v laboratorní soustavě v klidu. Jakou rychlostí se pohybuje soustava hmotného středu pro tuto reakci vzhledem k laboratorní soustavě?
Co se rozumí pod pojmem soustava hmotného středu? Děkuji  za pomoc.Výsledek má být 0,18c.
Zkoušela jsem to přes vzorec $p = \frac{E}{c}$ kde p je hybnost fotonu, tu jsem položila rovnu hybnosti $p = (m_f{}+ m_p{})v$ vyjádřila jsem rychlost v a za hmotnost fotonu považuji nulu, výsledek mi nevychází, postup asi nebude správný?..

#2 29. 03. 2014 07:53

pietro
Reputace:   187 

Re: dopadající foton

↑ bojga: Ahoj, tu sú tiež dobré poznatky ku téme :-)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Comptonův_jev

#3 29. 03. 2014 11:49

bojga
Škola: VUT Praha
Reputace:   

↑ pietro:

Bohužel mi to nijak nepomohlo, poradí prosím někdo jak příklad vypočíst?

#4 02. 04. 2014 03:15

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

↑ bojga:
Nevychází ti to, protože to počítáš jen ze zákona zachování hybnosti. Při nepružných srážkách klasických těles to stačí, ztráta energie nás nezajímá. Ve skutečnosti se energie nepružné srážky vždy na něco přemění, například na teplo, vibrace, pnutí a pod.

V daném případě se jedná o relativně velkou ztrátu energie vzhledem ke klidové energii protonu, proto u něj musíme po srážce počítat s přírůstkem hmotnosti, který tomuto úbytku energie odpovídá. Je to asi poněkud nereálné, ale pak to vychází podle uvedeného výsledku.

Problém tedy vidím v zadání úlohy. Nevím, jak by mohl volný proton absorbovat foton. Je to z nějaké učebnice?

Zápatí