Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mam funkciu, ktoru sme uz vyratali v skole, ale nechapem tak celkom ako. Ak mate iny postup kludne poradte.
Mam problem len so zaciatkom, takze to nebudem robit cele. Napisem postup,ako sme to robili v skole a ako som tomu pochopil.
A) 
postup:
Tomu som pochopil tak, ze prve cisla v zatvorke sme vydelili , teda 5:2=2,5
Tu som zistil, ze tu napisem prve cislo v zatvorke (5x) a vysledok co mi vysiel v predoslom kroku (2,5) a otocim znamienka. V menovateli nemam tusenie co sme robili
Staci mi vysvetlit ako sme sa tostali k tomuto poslednemu kroku.
Alebo iny priklad:
sme sa rovnako dostali ku 

↑ spawn99:
Je výsledek dělení: vyšlo 2,5 a zbytek 1,5, který se zapisuje ve tvaru
.
U druhého příkladu:
Vydělíš mnohočlen mnohočlenem
. Vyjde ti 2 a zbytek 5, který zapíšeš ve tvaru 

↑ spawn99:
Čitatel bude zbytek po vydělení. Zbytek je nižšího stupně než dělitel.
spawn99 napsal(a):
Tomu som pochopil tak, ze prve cisla v zatvorke sme vydelili , teda 5:2=2,5
Tu som zistil, ze tu napisem prve cislo v zatvorke (5x) a vysledok co mi vysiel v predoslom kroku (2,5) a otocim znamienka. V menovateli nemam tusenie co sme robili
Ahoj, tím číslem 2,5 zpět roznásobuješ dělitele a zapisuješ to pod dělence do závorky, před kterou pak napíšeš mínus, protože to od dělence odčítáš:
-(5x+2,5)
-----------------
0+1,5
Pět x mínus pět x ti dá nulu, 4-2,5 ti dá 1,5, což je zbytek.
Výsledek dělení, tedy podíl je roven: 
A co se týče funkcí, tak jde o lineární lomenou funkci (za nás se říkalo lineárně lomená funkce) a jde tady o to, že když si to upravíš tak, jak Vás to učí, tak pak tu funkci lehčeji načrtneš. :)