Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Může mi prosím vás někdo poradit s následujícím zadáním:
Pomocí Hornerova schéma určete číslo "a" tak, aby pro polynom 
platilo f(3) = 2

Normálně použijeme Hornerovo schéma:
1 0 3 a -2 3
3 1 3 12 36+a 106+3a 321+9a
Chceme, aby se hodnota 321+9a rovnala 2, a=-319/9.
mam jednu otazku: ak delim polynom polynomom touto metodou a venovateli je 2x-1, tak delime 2 a potom nasobime +1, ale co ak je v menovateli 2x+1, alebo -2x+1? tam sa uz pri jednotke nemeni znamienko? a pri -2x sa deli 2x, alebo mu zostava minusove znamienko v Hornerovej scheme?

Pokud chceš dělit polynomem 2x+1, musíš dělit polynomem x+(1/2) a pak dělit dvěma. Podobně dělit -2x+1 znamená dělit nejdříve x-(1/2) a pak dělit dvěma. Dělení dvěma se dělá bez Hornerova schematu (prostě se vydělí všechny koeficiety).
A prosím, ve slově polynom piš Y.
A ako si mam potom vysvetlit 3. rieseny priklad tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hornerovo_sch%C3%A9ma

↑ fmfiain:Algoritmus jak je popsaný tam taky nějak funguje, ale už to není klasická verze Hornerova schématu.
Že funguje "můj" postup je zřejmé. Když si ho člověk rozepíše do rekurzivních vztahů a to samé udělá s tím z Wiki, zjistí, že vedou oba ke stejnému výsledku. Ten co jsem zmiňoval mi ale připadá daleko intuitivnější.
Stránky: 1