Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2014 16:19

karkula
Reputace:   

rotacni paraboloid

Dobry den, potřebovala bych pomoct s timto prikladem:
Rotační paraboloid, který vznikne otočením paraboly  , kde  , okolo osy y, je seříznutý rovinou kolmou na osu rotace ve vzdálenosti h mm od vrcholu, kde  . Jaké rozměry musí mít rotační válec s osou v ose y vepsaný do tohoto tělesa, aby jeho plášť byl největší? Určete nejen poloměr a výšku, ale i plášť tohoto rotačního válce. Úlohu vyřešte nejprve obecně užitím diferenciálního počtu (absolutní maximum) včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení vypočítejte nejprve přesně dosazením do odvozených obecných vztahů a pak přibližně pomocí MATLABu s přesností na čtyři desetinná místa, jestliže a = 3, h = 15.
Zatim jsem si sestavila fuknci, ktera je $Q=2\pi x(h-x^{2}/(4a)$..to je jedine, co vim,  ze je dobre
dal jsem mela provest prvni derivaci, ktera mi vysla $Q=2\pi (2ha-x)/a$
Abych nasla stacionarni body polozila jsem prvni derivaci rovnu nule a vyslo mi $x=4\pi ha$
Dále bych měla obecně zjistit kdy je funkce klesajisi a rostouci (tz. v intrevalech od 0 do 4píha a od  4píha do nekonecna)..to uz nevim jak provest a ani nevim co bych s prikladem mela dale delat.
děkuji za jakékoli posřehy a rady

#2 01. 04. 2014 17:23

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: rotacni paraboloid

karkula napsal(a):

Rotační paraboloid, který vznikne otočením paraboly......., kde ....... , okolo osy y, je seříznutý rovinou kolmou na osu rotace ve vzdálenosti h mm od vrcholu, kde ........ . Jaké rozměry musí mít ...

Těžko radit, když je text příkladu neúplný.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 01. 04. 2014 17:36 — Editoval karkula (01. 04. 2014 17:39)

karkula
Reputace:   

Omlouvám se. Mi se zobrazuje vse..zkusim to znovu

#4 01. 04. 2014 17:39

karkula
Reputace:   

Dobry den, potřebovala bych pomoct s timto prikladem:
Rotační paraboloid, který vznikne otočením paraboly  , kde  , okolo osy y, je seříznutý rovinou kolmou na osu rotace ve vzdálenosti h mm od vrcholu, kde  . Jaké rozměry musí mít rotační válec s osou v ose y vepsaný do tohoto tělesa, aby jeho plášť byl největší? Určete nejen poloměr a výšku, ale i plášť tohoto rotačního válce. Úlohu vyřešte nejprve obecně užitím diferenciálního počtu (absolutní maximum) včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení vypočítejte nejprve přesně dosazením do odvozených obecných vztahů a pak přibližně pomocí MATLABu s přesností na čtyři desetinná místa, jestliže a = 3, h = 15.
Zatim jsem si sestavila fuknci, ktera je $Q=2\pi x(h-x^{2}/(4a)$..to je jedine, co vim,  ze je dobre
dal jsem mela provest prvni derivaci, ktera mi vysla $Q=2\pi (2ha-x)/a$
Abych nasla stacionarni body polozila jsem prvni derivaci rovnu nule a vyslo mi $x=4\pi ha$
Dále bych měla obecně zjistit kdy je funkce klesajisi a rostouci (tz. v intrevalech od 0 do 4píha a od  4píha do nekonecna)..to uz nevim jak provest a ani nevim co bych s prikladem mela dale delat.
děkuji za jakékoli postřehy a rady

#5 01. 04. 2014 18:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ karkula:

V 2. řádku Tvého příspěvku skutečně chybí část zadání (pravděpodobně problém s kopírováním z dokumentu). V zadání od paní doktorky Polcerové je to komplet, tak ho, prosím, opiš v TeX. Děkuji

ve vzdálenosti h mm

Zápatí