Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám dotaz. Mějme nějakou diskrétní funkci f(x), dejme tomu s hodnotami:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 4
pak derivace této funkce je:
1, 1, 1, 1, 1, 1, -2
a příjdu na to takto:
1-0=1, 2-1=1, 3-2=1, 4-3=1, 5-4=1, 6-5=1, 4-6=-2
jaká je pak integrace funkcee f(x)?
Děkuji
Možná z matematického hlediska, nicméně odpověď už znám, pro integraci je to kumulace, tedy:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 4
1, 3, 6, 10, 15, 21, 25
Jendá se čistě o praxi, pokud mám el. člen který provádí derivaci, potom počítá delta f(t) - f(t-1), pokud dělá integraci, provádí vlastně součty hodnot f(t0) až f(t). U černobílé fotografie, která je zderivovaná podle výše uvedeného, je výsledkem její 1. derivace (taky se tomu tak iříká) čímž vznikne fotografie se zvýrazněnými hranami. V analýze obrazu se s tím normálně počítá jakožto s derivací, přičemž v praxi se ta derivace programuje přesně jak jsem napsal. Takže ano, je to odečítání :-)
↑ GeorgeLD:
Ahoj.
Tvoje úvahy jsou celkem O.K. , ale terminologicky jsi mimo. (Jsme na matematickém foru, proto se držme matemetiky.).
Máme-li číselnou posloupnost
(1)
,
pak posloupnost
(2)
, kde
pro uvažovaná
,
se nazývá diference posloupnosti (1).
Je-li naopak dána posloupnost
(3)
,
pak každá posloupnost (1), jejíž diferencí je posloupnost (3), se nazývá sumace posloupnosti (3).
Derivace a integrál jsou pojmy patřící do jiné kapitoly. Mezi dvojcemi pojmů (diference, sumace) a (derivace, integrál)
existuje zřejmá analogie, ale totéž to není.