Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2014 20:21 — Editoval liamlim (05. 04. 2014 21:46)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

součty

Dobrý večer,

Dnes jsem odvodil zajímavý vztah. Rozhodl jsem se to napsat sem na fórum, kdyby se někdo chtěl také pokusit o důkaz.

Dokažte, že pro každá přirozená $a,b$ platí

$(n+1)^{a+1} - 1 = \sum_{k=0}^{a}{a+1\choose k}(1^k+2^k + \cdots + n^k)$

pozn.:  Odsud jde snadno vyjádřit $1^a+2^a+\cdots + n^a$ a tuto hodnotu součtu vyjádřit za pomoci znalosti všech předcházejících $a$ součtů. Bohužel nejde odvozovat některé zajímavé vztahy, které šlo odvodit pomocí předchozího postupu.

• (téma jako vyřešené označil(a) liamlim)

#2 05. 04. 2014 21:54 — Editoval liamlim (05. 04. 2014 22:12)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: součty

Zřejmě z předchozího také platí

$n^a = 1 + \sum_{k=0}^{a-1}{a\choose k}(1^k+2^k+\cdots + (n-1)^k)$

Protože toto platí pro libovolné $a$ a $n$ přirozené, napadlo mě, že by šlo Velkou Fermatovu větu trochu pozměnit v tvrzení:

Pro žádná přirozená $a,b$ a přirozené $n$ neexistuje $c$ takové, že:

$2 + \sum_{k=0}^{n-1}{n\choose k}\left(2\cdot 1^k + 2\cdot 2^k + \cdots + 2\cdot(\min(a,b)-1)^k + (\min(a,b))^k + \cdots + (\max(a,b) - 1)^k\right) = c^n$

Edit:
Jinými slovy, velká fermatova věta je ekvivalentní s tvrzením ($1^a+2^a + \cdots + n^a = s_a(n)$ )

Neexistují přirozená $a,b,c$ taková, že

$1 + \sum_{k=0}^{n-1}{n\choose k}s_k(a-1) + \sum_{k=0}^{n-1}{n\choose k}s_k(b-1) = \sum_{k=0}^{n-1}{n\choose k}s_k(c-1) $

edit2:  Přitom $n$ v těchto rovnicích má význam $n$ v rovnosti $a^n+b^n = c^n$

edit3:  Vyzkoušejte dosadit $n=1$ a $n=2$. Vyjdou pouze znovu rovnosti $a^n+b^n = c^n$ pro $n=1$ resp. $n=2$

Zápatí