Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2009 19:59

nordec
Reputace:   

kombinatorika - nalezení vzorce

Pro každé "k" a "n" přirozené najděte vzorec, pro počet uspořádaných k-tic $(a_1, a_2, .., a_k)$ přirozených čísel takových, že $a_i > 0$ pro všechny $i$ a $a_1 + a_2 + a_3 + ... + a_k = n$.

Tady ani nevím, jak mám začít.

#2 06. 02. 2009 09:13 — Editoval musixx (06. 02. 2009 09:15)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: kombinatorika - nalezení vzorce

↑ nordec: Ja bych zacal tak, ze bych neuvazoval podminku $a_i>0$. Pak je to takova ta klasicka predstava kolecek a carek: Mame n kolecek nakreslenych vedle sebe a (k-1) svislych carek, ktere strkame mezi tato kolecka. Pocet kolecek mezi carkama (a i pred prvni a za posledni carkou) jsou ona a_i. Priklad:

ooo|oo|oo|ooo|||o|o

znamena
   a1 = 3, a2 = 2, a3 = 2, a4 = 3, a5 = 0, ...

Mam tedy celkem n+k-1 objektu a vybiram mista treba pro onech n kolecek --> celkem $n+k-1\choose n$ moznosti.

A ted bych principem inkluze a exkluze vyrazoval moznosti, kde je nektere a_i nula. Chci-li mit jedno a_i nulove, pak mam stale n kolecek, ale uz jen k-2 carek, tedy $n+k-2\choose n$. A $k\choose1$ zpusoby jsem vybral to a_i, ktere bude nula. Celkem tedy musim odecist ${k\choose1}\cdot{n+k-2\choose n}$. Ted jsem ale zase odecetl dvakrat ty pripady, kdy jsou dve ruzna a_i a a_j nulova --> zase jednou takove pripady prictu. Proste klasicka inkluze a exkluze.

Celkem mi to dava: ${n+k-1\choose n}-\sum_{i=1}^{k-1}(-1)^{i+1}{k\choose i}{n+k-1-i\choose n}$ (suma je jen do k-1, protoze samozrejme nema smysl chtit, aby vsechna a_i byly nuly). Alespon jako mala kontrola spravnosti se da pouzit to, ze velice casto je to cislo pred sumou vlastne nulty scitanec (to alespon castecne muze verifikovat vypocet), tedy hledany vzorec by mel byt
$\sum_{i=0}^{k-1}(-1)^i{k\choose i}{n+k-1-i\choose n}$.

Poznamka: Je docela mozne, ze kdyz se na situaci podivame nejak jinak, tak dostaneme primo neco bez sumy. Uvidime, jestli se to pokusi spocitat jeste nekdo nejak jinak.

#3 06. 02. 2009 12:33

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: kombinatorika - nalezení vzorce

Řešilo se to tu už mockrát a včera jsem nenašel odkaz, tak jsem doufal, že ho najde někdo jiný. Trik je v tom přeformulovat tu úlohu takto: jak rozdělit n kuliček do k přihrádek, aby v každé byla alespoň jedna? No tak, že do každé dáme jednu kuličku a zbylých n-k kuliček rozdělíme do přihrádek pomocí k-1 oddělovačů. Každé takové rozdělení je kódované posloupností, která obsahuje k-1 oddělovačů a n-k kuliček. Takových posloupností je ${n-1\choose k-1}$.

EDIT: Koukám že musixx začal podobně :) akorát je tam ta finta s "předplněním" přihrádek.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí