Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 04. 2014 19:12

martzin
Zelenáč
Reputace:   

Polarizace - Lineární polarizace

Dobrý den.

Řeším jako téma bakalářské práce RFID technologii, ale z hlediska logistiky (nemám obor elektro). v současné době jsem ve fázi konkrétního použití v praxi a vybírám určité komponenty z konkrétního systému a narazil jsem na problematiku polarizace.

Polarizace je v textu uváděna v souvislosti s RFID tagem a anténou. Anténa má čtvercový tvar, načež je v textu psáno, že díky tomu umožňuje lineární a kruhovou polarizaci (podle jejího natočení). Na internetu jsem se dočetl, že to má co dělat s vektorem elektrického pole (což je předpokládám to samé jako elektrický vektor) ale nechápu princip jak to funguje a v čem má lineární polarizace výhody.

Chtěl bych tedy poprosit o vysvětlení logiky věci, pokud možno tak aby to pochopil i "neelektrikář". Děkuji moc za odpovědi.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 07. 04. 2014 17:03

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Polarizace - Lineární polarizace

Jak to vidím já:
Když vezmeš lineární anténu v ose "x" a ta absorbuje lineárně polarizovanou elektromagnetickou vlnu, jejíž vektor E kmitá ve směru osy "x", tak ta vlna v anténě vybudí pohyb elektronů taktéž ve směru osy "x". Když na tutéž anténu dopadne vlna polarizovaná ve směru osy "y", tak, protože v tomto směru anténa není, nemůže dojít k žádné absorbci vlny. Pokud by vlna byla lineárně polarizovaná v nějakém obecném směru, dojde k tím větší absorbci anténou, čím větší je průmět vektoru E do osy "x".
Když mám anténu, která má části na sebe kolmé (část antény ve směru "x", část ve směru "y"), tak se z dopadající elektromagnetické vlny vždy absorbuje maximum. Když bude vlna polarizovaná ve směru "x" nebo ve směru "y", tak se absorbuje díky tomu, že anténa má části ve stejném směru. Když bude polarizovaná v obecném směru, tak čím míň se absorbuje jednou částí antény, tím víc se absorbuje druhou částí. Stejně tak se bude absorbovat kruhově nebo elipticky polarizované světlo a absorbce bude stejná při různých polohách čipu vůči vysílači.

Schematický nákres RFID antény a lineární antény:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-04/64086_rfid.JPG

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#3 07. 04. 2014 18:02

martzin
Zelenáč
Reputace:   

Re: Polarizace - Lineární polarizace

Tak snad jsem to pochopil správně. Díky moc za odpověď

Zápatí