Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 13. 12. 2011 22:44

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Hamiltonovsky graf

Ano, řekl bych, že jste argumentovala naopak. Jak důkaz opravit jsem už psal v předchozím příspěvku (opravil jsem překlepy).

#27 14. 12. 2011 08:32

lucinka1991
Zelenáč
Reputace:   

↑ petrkovar: takze to nemam riesit sporom,alebo staci do toho pridat aj tie 2 nerovnice?lebo som uvazovala ,ze ked to plati pre jednu tak pre vsetky.

#28 14. 12. 2011 11:24

petrkovar
Veterán
Web

Nerozumím otázce. Zkuste důkaz sestavit podle rady z předchozího příspěvku.

#29 16. 12. 2011 14:18

lucinka1991
Zelenáč
Reputace:   

↑ petrkovar:
tak ja som to odovzdala tak ako som pisala tu,lebo osm to uz nevedela upravit.Chcem sa vam podakovat za pomoc a trpezlivost ^^ .

#30 06. 04. 2014 17:42

WayneRooney
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj mohl by mi někdo poradit ohledně problematiky Hamiltonovského grafu. Graf, který obsahuje Hamiltonovu kružnici je Hamiltonovský graf a naopak graf, který není Hamilton nemůže obsahovat Hamiltonovu kružnici. Pokud se pletu tak mě opravte. Pokud jsem to řekl správně tak nechápu jak může být tento graf hamiltonův. Nesplňuje první větu ptž všechny vrcholy nemají stejně nebo více hran než počet vrcholů / 2. Nesplňuje ani druhou větu ptž součet hran dvou nesousedních vrcholů musí být větší nebo rovno počtu vrcholů. A nesplňuje ani třetí větu, kde k =1.....9
a hrany které se tu objevují těch by nemělo být víc a nebo rovno jako k tedy 9

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-04/98661_Hamilton.jpg

#31 08. 04. 2014 21:42

petrkovar
Veterán
Web

↑ WayneRooney:Každý další dotaz by měl mít vlastní vlákno.
Uvedený graf je hamiltonovský. Zmíněné věty jsou pouze postačující podmínky hamitonicity grafu. Třebas každý cyklus jistě je hamitonovský a delší cyklus také předpoklady zmíněných vět nesplňuje.
Pro další čtenáře: první zmíněná věta je Diracova věta, druhá Oreho věta. Třetí větu neumím jednoznačně dle uvedeného dotazu rozkódovat, žeby Pósova věta?

Zápatí