Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
vysvětlil by mi někdo prosím postup jak na kuželosečky, nebo prozatím alespoň jak mám zjistit ohniska, tedy E a F u elipsy a nejsem si jistá, zda jsem správně postupovala při určování bodů.
Příklad zněl:
Napište rovnici elipsy ve středovém tvaru a převeďte na rovnici obecnou. Určete souřadnice hlavních a vedlejších vrcholů A, B, C, D a ohnisek E, F.
Děkuju.
Ahoj, Terezko, vezmu např.
a=10,b=8;S[2;4] ;)
Vyjádříš středovou rovnici, to zvládneš, viď? Z ní obecnou taky není problém. A, B jsou hlavní vrcholy, leží na stejné přímce jako střed elipsy, která je rovnoběžná s osou "x", čili na přímce y=4. Všechny tyto body mají tedy stejnou y-ovou souřadnici (4). A mají stejnou vzdálenost od středu S. Stačí tedy k x-ové souřadnici středu S přičíst a od ní odečíst vzdálenost |AS| a |BS|=a=10. Na stejné přímce leží i ohniska, která jsou od středu vzdálena o excentricitu. Tu lehce vypočítáš pomocí Pythagorovy věty
.
Body C a D leží na přímce x=2 (x-ová souřadnice středu S). A od středu S jsou vzdáleny o vzdálenost b=8. Opět tedy stačí k y-ové souřadnici středu S přičíst a od ní odečíst osmičku a máš y-ovou souřadnici vrcholů C, D.
↑ gadgetka:
Ahoj =)
Takže souřadnice budou: A
, B
, C
,D
?
Ale na těch ohniskách jsem stále zaseknutá, mám tu excentricitu, ta mi vyšla 6. A teď, když chci určit ohnisko E, tak to mám od středové souřadnice m odečíst? Souřadnice Ečka by pak byly
a kdybych je zase k Fku přičetla tak by jeho souřadnice byly
, ale je to tak správně???
↑ gadgetka:
Jo jo, přepočítala jsem se =D
No a ještě jsem se chtěla optat, teď dělám další příklad, jestli tu exentricitu, když počítám, tak musím mít pod odmocninou to a a b uspořádaný tak, aby mi vyšla kladná ne?
Uvedu příklad:
a = 9
b = 15
když dám
tak je to blbost ne, takže budu muset dát
No a teď jsem koukala na ten mail od tebe, to jsi počítala Martinovi? Chci se optat, v tom béčku, jak je osa ll y, tak tam jsou i ty body obráceně, já je totiž počítala stejně jakokdyž bylo o ll x a vyšlo mi to jinak.... =/
A moc děkuju =)