Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2014 19:12

Teereeza
Škola: SZŠ a VOŠZ
Pozice: student
Reputace:   

Kuželosečky

Dobrý večer,
vysvětlil by mi někdo prosím postup jak na kuželosečky, nebo prozatím alespoň jak mám zjistit ohniska, tedy E a F u elipsy a nejsem si jistá, zda jsem správně postupovala při určování bodů.
Příklad zněl:
Napište rovnici elipsy ve středovém tvaru a převeďte na rovnici obecnou. Určete souřadnice hlavních a vedlejších vrcholů A, B, C, D a ohnisek E, F.
Děkuju.

• (téma jako vyřešené označil(a) gadgetka)

#2 09. 04. 2014 19:23

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: Kuželosečky

Ahoj, Terezko, vezmu např.
a=10,b=8;S[2;4] ;)
Vyjádříš středovou rovnici, to zvládneš, viď? Z ní obecnou taky není problém. A, B jsou hlavní vrcholy, leží na stejné přímce jako střed elipsy, která je rovnoběžná s osou "x", čili na přímce y=4. Všechny tyto body mají tedy stejnou y-ovou souřadnici (4). A mají stejnou vzdálenost od středu S. Stačí tedy k x-ové souřadnici středu S přičíst a od ní odečíst vzdálenost |AS| a |BS|=a=10. Na stejné přímce leží i ohniska, která jsou od středu vzdálena o excentricitu. Tu lehce vypočítáš pomocí Pythagorovy věty $e=\sqrt{a^2-b^2}$.

Body C a D leží na přímce x=2 (x-ová souřadnice středu S). A od středu S jsou vzdáleny o vzdálenost b=8. Opět tedy stačí k y-ové souřadnici středu S přičíst a od ní odečíst osmičku a máš y-ovou souřadnici vrcholů C, D.

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

#3 09. 04. 2014 19:42

Teereeza
Reputace:   

↑ gadgetka:
Ahoj =)
Takže souřadnice budou: A $[-8;4]$, B$[12;4]$, C$[2;-4]$,D$[2;12]$?
Ale na těch ohniskách jsem stále zaseknutá, mám tu excentricitu, ta mi vyšla 6. A teď, když chci určit ohnisko E, tak to mám od středové souřadnice m odečíst? Souřadnice Ečka by pak byly $[-4;4]$ a kdybych je zase k Fku přičetla tak by jeho souřadnice byly $[6;4]$, ale je to tak správně???

#4 09. 04. 2014 19:44

gadgetka

[-4; 4] ano, druhý je [8; 4]. Přičítáš 6 ke dvojce.

#5 09. 04. 2014 19:50

Teereeza
Reputace:   

↑ gadgetka:
Jo jo, přepočítala jsem se =D
No a ještě jsem se chtěla optat, teď dělám další příklad, jestli tu exentricitu, když počítám, tak musím mít pod odmocninou to a a b uspořádaný tak, aby mi vyšla kladná ne?
Uvedu příklad:
a = 9
b = 15
když dám $\sqrt{81 - 225}$ tak je to blbost ne, takže budu muset dát$\sqrt{b^{2} - a^{2}}$

#6 09. 04. 2014 19:53

gadgetka

Ano, naopak, protože elipsa bude rovnoběžná s osou y.

#7 09. 04. 2014 19:55

Teereeza
Reputace:   

No a teď jsem koukala na ten mail od tebe, to jsi počítala Martinovi? Chci se optat, v tom béčku, jak je osa ll y, tak tam jsou i ty body obráceně, já je totiž počítala stejně jakokdyž bylo o ll x a vyšlo mi to jinak.... =/
A moc děkuju =)

Zápatí