Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ marekmoos:,
čo takto? Jeden z vektorov kolmých na (-5;8) je (8;5), ďalšie sú jeho reálnymi násobkami. Takže hľadaný vektor bude (8t; 5t). Ďalej už zohľadníš iba podmienku veľkosti vektora a máš... OK?
Zdravím,
řekla bych, že to je dobrý úvod, jen upřesním vzorec pro odchylku vektoru,
. V čitateli máme skalární součin, v jmenovateli velikosti vektorů.
Můžeme ještě dosadit hodnoty úhlu
, jelikož víme, že vektory jsou si kolmé, také velikost vektoru a dopočteme a dosadíme, velikost vektoru b máme zadanou, také dosadíme. A rozepíšeme skalární součin (čitatel). Proto označíme složky vektoru b jako
. V zápisu budeme mít 2 neznámé, potřebujeme další rovnici - to bude rovnice pro výpočet velikosti vektoru b.
Pokračuj, prosím. Děkuji.
Z náhledu vidím doporučení kolegyně Arabely, zdravím. Komentář zde nechám, jelikož jsem poprosila kolegu, aby svůj problém rozpracoval, tak navazuji na jeho rozpracování. Může ovšem pokračovat i trochu jinou metodou, jak navrhujete. Omluva za vstup.
↑ jelena:
a jak by tedy vypadalo finální řešení ? Do toho vzorce co si mi poslala jsem to dosadil a dale uz nevim :(
↑ motoblanco:
po dosazení by měla vzniknout rovnice
. Jelikož zlomek je nulový, pokud je nulový čitatel, nás bude zajímat pouze rovnice
, další rovnice je z velikosti vektoru 
-------------------------

Můžeš použit metodu dosazovací.

↑ marekmoos:
Já bych počítal takto:
Kolmý vektor k vektoru a bude:
- jeho velikost má být 6 tedy platí:
Hledaný vektor bude:
PS: Až teď jsem si všimnul, že ten stejný postup navrhovala i ↑ Arabela:
Zdravím,
↑ Arabela:
Neskôr, keď získa určitú rutinu, bude podobné úlohy riešiť aj "z hlavy" ...:)
doufejme, počkáme na odezvu kolegy.
↑ Cheop:
proč málokdy se pročítá celé téma? Navazuji na postup kolegy, jelikož nic problémového na něm není a tento postup již kolega rozpracoval. Co do výpočtu - určitě jsou i více efektivní postupy. Ovšem "přehození" souřadnic ve vektoru se dá dobře odůvodnit a uvidět na vzorci s použitím skalárního součinu pro odchylku (kolmost) vektoru. Rovnou použití "přehozeného vektoru" a jeho násobku je spíš mechanický, než systémový krok.
A když už jsme u systémových kroků - jaký je důvod, že dopočteš až do konečného výsledku? Zda to potvrzuje mé analýzy :-) Děkuji.