Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jesus19:
OK.
První integrál řešte substitucí: 
Druhý integrál řešte substitucí: 
↑ Jesus19:
Zdravím,
pokud je
, tak čemu se rovná
?
Poslední zápis po dosazení napravo ve sloupci se použit dá - pro 2. integrál, potřebuješ dokončit úpravy. Ovšem je lepší si zvyknout provádět úpravy bez znaku integrálu, nebo rovnou vidět, jak se provede substituce. Vidět v jednom zápisu integrálu po substituci dvě různé proměnné je velmi nepříjemný pohled - mírně řečeno.
Jinak daleko pohodlněji si všechno zkontroluješ krokově v MAW - používal jsi? A měj pochopení pro čtenáře Tvých záznamů. Děkuji.
↑ Jesus19:
Je-li
pak ↑ jelena: měla na mysli, že 
a ne to co jsi spočítal
a pak ti to opravdu zmizne.
Jenom taková malá rada.
Já se vždy snažím (při substituci), pokud to jde, vyjadřovat současně s dx to co je v původním integrálu
Např. u toho tvého prvního
při substituci
a mám hned ... 
U druhého zkus sám, i když tam ti to opravdu zmizlo, ale podle mé rady ti to zmizne lépe.

↑ Jesus19:
Ne on s ní pouze bratr nepočítal tj. hodnota integrálu bude 
PS Na druhý integrál bych použil metodu per partes
Davam tam 2 nezname s toho ze som to videl v knihach a az po integrovani mi to malo zmyznut.
Integrujeme zápis funkce ve tvaru
, což nám jasně nařizuje - podle které proměnné integrujeme. Pokud v zápisu máš další "písmenka", tak je považujeme za konstanty a není žádný důvod, aby "něco mizelo" po integrování.
Metodou substituce si provedeš záměnu funkce jedné proměnné za funkci jiné proměnné. Přípravné mezikroky - dosazování, úpravu výrazu -např. vykrácení, provedeš jako pomocný krok před pořádným zápisem nové funkce k integrování. A určitě to tak píšou v knihách. Případně se umístí náhled a budeme číst spolu.
Maw pouzivam ale radsej sa spitam ako nechapavo pozerat hodiny na obrazovku. ??
Tak pochopitelně - fórum je místo na dotazy a odpovědí. A také na dotazy k MAW - celá sekce. Tak se zeptej na konkrétní výstup z MAW, který není srozumitelný. V tomto zadání např. co nesrozumitelného vyrobil MAW?
Tak to co som vypocital je zle ??
Tak zatím jsi toho moc nevypočítal, chyby upřesnil kolega ↑ Honzc:. Je všemu rozumět?
pokud je to výsledek úpravy zápisu, který máš na papíru v pravém sloupci, tak to není dobře -jak upravuješ 
kolega Cheop napsal(a):
PS Na druhý integrál bych použil metodu per partes
ale on je opravdu integrál jako dělaný pro substituci - také viz kolega ↑ Takjo: a dosavadní úpravy autora tématu.
↑ Jesus19: jak zacházíš se slovenštinou, prosím Tebe? To si teď nevyberu - co je větší trápení - 2 proměnné v integrálu nebo "zmyznut" а "spitam" :-)
↑ Jesus19:
To je neuvěřitelné, konstantou snad výsledek vynásobit umíš? Nebo ne?
Mě tam žádná sedmička nechybí. Já počítám