Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kdybys za y dosadil nulu tak spočítáš průsečíky s osou x, tvá první úvaha byla správná, prakticky ti zbývá jen domyslet jaké bude řešení když se celý graf posune rovnoběžně s osou y:)
Ahoj,
graf se bude rovnoběžně posouvat podle osy když budeme měnit její absolutní člen. Aby se dotýkal nový graf osy x, je třeba řešit rovnici s parametrem c:
Spočítáš diskriminant:
c = 9/8
Rovnice bude ve tvaru:
Nyní stačí vyřešit tuto rovnici která má řešení x = -3/4
Pozdravujem
Poznamka:
ak sa zamyslime nad grafom danej funkcie, konstatujeme ze ho musime posunut vo smere osy y'Oy, tak aby jeho vrchol bol na osy x.
Toto jednoduche pozorovanie, da uz odpoved na danu otazku, ale aj umozni rychlo to analyticky dokazat.

Zdravím.
Nechci se nějak pitvat v zadání, ale celou dobu, co tenhle příklad sleduji, tak se mi "nelíbí" formulace ROVNOBĚŽNĚ s osou y. Kdybych neznal správné řešení, tak bych posouval ve směru osy x.
Osobně bych napsal, že posunu ve směru osy y. To jen taková poznámka:-)
Marnesi, asi jde o to, že jde o parabolu, čili ten posun je brán podle osy paraboly... si myslím. :)
Pozdravujem ↑ marnes:,
prave preto som pisal o grafe funkcie.

↑ vanok:↑ gadgetka:
Zdravím.
Ano, vzhledem k nabízeným odpovědím je to zřejmé, ale kdyby nebyly k dispozici odpovědi a někdo by mi řekl, abych graf posunul rovnoběžně s osou y, tak já osobně bych posouval vlevo nebo vpravo. Ale to neznamená, že bych konal správně. Jen jsem se chtěl zeptat, jak to chápou jiní :-)
↑ marnes:
Cize sme potom blizki v tej formulacii, ktora by mala dat intuiciu, ze ide o posunutie, ale asi najpresnejsie by bolo treba upresnit aj vektor toho posunutia. ( to som tam nepridal, lebo neviem v akej miere sa v cz,sk pouziva pojem reperu,
co by mohlo urobit situaciu o mnoho prehladnejsiu. )
Tiez, si myslim, ze riesit take to ulohy bez grafickej representacie v uvode riesenia je zbytocne trapenie pre ziakov.
Zdravím,
↑ marnes:
pokud bys šel po ulici a zeptal se jak se dostaneš někam a řeknou, že máš jít rovnoběžně s ulici ..., tak jak půjdeš? To je podle mne úplně jednoznačné zadání.
Vektor posunutí neupřesňuji záměrně, řekla bych, on se dá opět jednoznačně vytvořit ze zadání - tak? Děkuji.