Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer
Chtěla bych se zeptat na názory a zkušenosti některých z vás, jelikož si vzhledem k mému (relativně nízkému) věku nedokáži přesně určit, co je pro mě lepší a co se mi více hodí do dalšího studia.
Půjdu rovnou k věci.....Vzhledem k výběru mé SŠ, která s matematikou a fyzikou moc společného nemá, jsem se rozhodla matematiku studovat ve svém volném čase a znát minimálně to, co student gymnázia (nutno podotknout, že mě to baví).
Zároveň se také zajímám o jednu určitou část fyziky, která mě zajímá a chtěla bych se ji zkusit věnovat v dalším studiu.
A teď to hlavní: Myslíte, že je lepší získat "větší" přehled v jedné její části, a nebo pro mě bude efektivnější se ji věnovat jako celku a až po skončení SŠ se zaměřit na jedno odvětví?
Je to pro mě dost důležité, jelikož čas utíká a já pořád nevím jak se rozhodnout. Zároveň ale vím, že mě všechny její části bavit nebudou a vzorečky + definice stejně za 3-4 roky zapomenu.....
Předem děkuji za názory. Cením si toho :)
Ahoj,
ohledně fyziky ti názor nedám, ohledně matiky se ale můžu pokusit ti nastínit mou situaci.
Mě matika neuvěřitelně baví, ale samozřejmě mě nemůže bavít úplně každé odvětví matematiky. Konkrétně kombinatorika a pravděpodobnost, to opravdu není moje silná stránka a vlastně tak 50% toho co umím z matiky, umím díky tomuto fóru. Samostudium je super, obzvlášť když tě baví, ale pokud se chceš dostat pouze na "úroveň gymnázii" tak to moc vysoko nemíříš, protože matematika na gymplech je fakt k smíchu. Nevím jak je to ve třídě kapitána jaroše :D ale u mě určitě na tý slabší úrovni.
Samostudium je hlavně o vůli a o dohledávání si informací, když něco nechápeš. Samozřejmě profesionální vysvětlení nějakým profesorem je daleko lepší než přečtený text, ale pokud pochopíš text, tak je to srovnatelná úroveň. Možná si u samostudia dávej pozor, aby jsi se nenaučila pouze útržky z daného tématu, ale opravdu téma od začátku do konce na obstojný úrovni. Samozřejmě že každé téma jde rozpitvat ještě hloubějc a hloubějc, jenže matematika (a určitě i fyzika) je propojená na dosti místech. Např. komplexní čísla + goniometrie. Kombinatorika + pravděpodobnost. Analytická geometrie + rovnice.

Ahoj ↑ Freedy:
Všimla jsem si tvé aktivity zde na fórum, a tak nějak jsem si to myslela.
Matematika na gymnáziích je samozřejmě omezená...Ale dosáhnout její úrovně je dle mého minimum, které potřebuji (samozřejmě, že za 3 roky toho chci stihnout mnohem více, než klasický student gymnázia). Děkuji ti za tvůj názor, potěšilo mě to :)
Toto je právě ten problém:
Freedy napsal(a):
Možná si u samostudia dávej pozor, aby jsi se nenaučila pouze útržky z daného tématu, ale opravdu téma od začátku do konce na obstojný úrovni.
Pokud budu brát celou fyziku (matematiku) na úrovni gymnázia, tak "nemůžu" každé téma probrat do detailu a budu znát spíše základy (Určitá témata mě určitě bavit nebudou/nebaví). Pokud se zaměřím pouze na určitou část (zajímá mě snad to nesložitější odvětví fyziky), tak v ní získám mnohem větší přehled. Druhá věc však je, že přijdu na VŠ a nebudu vědět nějaký základ z jiného odvětví fyziky, což nejspíš bude problém....
Ještě mě zajímá z tvé zkušenosti:
Pamatuješ si látku z témat, která ti nic neříkala, umíš jí použít? (Například nějaká část fyziky, nebo třeba ta kombinatorika.)
Je více než jasné, že budeš pokračovat na VŠ, chceš se dále rozvíjet v matematice, nebo i přesto, že tě baví zvolíš jiný obor?
Pokud nebudeš chtít odpovědět, tak to samozřejmě pochopím.
Ráda bych také ocenila názor někoho dalšího. Děkuji
Když si to tak vezmu, tak já si vybavuju vše, co jsme dělali, až na nějakou výrokovou logiku (disjunkce, konjunkce, implikace, ekvivalence). Vzorce objemů, povrchů, obsahů, goniometrie, analytická geometrie to mi vše zůstalo v hlavě bez sebemenších problémů. Kombinatorika mě "nebaví", protože to prostě není o tom, vymyslet elegantní řešení, nějak si s tím pohrát a podobně. Dostaneš prostě nějaké zadání a nacpeš to do vzorce, výjde ti nějaký číslo a si odkázaná sama na sebe, jestli je to správně, protože 100000 kombinací asi testovat nebudeš.
Na VŠ se chystám příští rok a je víceméně jasné, že bych se rád věnoval čistě jen matice.
A na střední škole, resp. gymnáziu, se ta látka nevykládá ani na základní úrovni. Tam se to vykláda pro ty, kteří prostě tu matiku po střední už neuvidí, proto je to na takové slabé úrovni. Já osobně si myslím, že když se dostanu na vejšku, tak tam budu s matikou trošku mimo, protože přesně jak sem tě varoval, je nutné znát látku kompletně, ne pouze části. Tam už to bude přesně o výrokové logice, odvozování veškerých vztahů, což je sice větší sranda, ale problém nastává ve chvíli, kdy to ne a ne pochopit ani kdyby sis to přečet 50x.
Fyzika je hlavně dosti propojená a jeden vzorec můžeš vyjádřit tolika způsoby, že je to prostě o tom znát ty vztahy. Matika je spíš o tom ty vztahy vymyslet
↑ Freedy:,↑ xstudentíkx:
Pozdravujem
Je jasne, ze je to pekne sa rozhodnut sa naucit sam co najviac.
Ak niekto ako vy naviac chodi do skoly, tak mu na to vela casu neostane.
Je tiez pravda, ze z neskorsieho pohladu na to co sa ucite na strednej skole moze vam to az potom pripadat smiesne lahke ( ale to nie je tak pre vsetkych vasich spoluziakov... A zavisi to aj na odboroch )
Co sa tyka matematiky, pochopitelne to co sa robi v skole treba robit, tak ako to od vas pytaju....
Ale nic vam nebrani nieco prehlbit ( sam, alebo pomocou inych) ... Naucit sa nieco uplne sam, moze byt niekedy az nebezpecne... Lebo moze vam dat aj spatne zvyky.
Vediet vypocitat nejaky priklad, neznamena este, ze viete vsetki suvislosti o tom... A to je bod, ktory moze byt prehlbeny= dozvediet sa suvislosti o niecom a ist dalej
Napisat nieco, co povazujete za dokaz, este neznamena, ze ten dokaz je spravne napisany. To je slaby bod zo strednej skoly. Napisat dokaz, musi ukazat, vsetki suvislosti ako sa dostat z jedneho vyroku k dalsiemu....
Potom, nieco sa vam moze zdat nudne ( no mozno to su len osnovy, co su take)
Tiez v skole sa pouzivaju veci co sa mozu zdat nudne. Ako podla Freeda, je to pripad kombinatoriky. Co je pravda, ak sa to pouziva ako kuchynsky recept. Pokial sa to analyzuje ako cvicenie na premyslenie to uz zmeni vela... A v skutocnosti kombinatorika je nieco ine ako zaklady kombinatorickeho slovnika...
Nechcite robit za kazdu prvy rocnik vysokej skoly, uz teraz, ale skor skuste sa zabavat na nejakych presnych veciach co vas zaujimu. Taky priklad: magicke stvorce... Ako ho vyriesit... A kolko je ich mozne vytvorit... Co sa stane ak trochu zmenim podmienky....uz tu sa da najst tisice otazok....
Mohol by som vam pisat a pisat
No ale nezabudnite, ze treba sa vediet aj zabavat a jednoducho zit, aby ste nestratili najkrajsie roky zivota.
Édit. Tu som to otvoril prietor o magickich stvotcoch
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=72872
↑ xstudentíkx:
Ahoj,
já bych doporučoval asi tento postup: pořídit si populární knížky o matematice. Líbí se mi např. knížky Iana Stewarda (Truhlice matematických pokladů, Jak rozkrájet dort, Kabinet matematických kuriozit...) Je tam zajímavou formou nadhozena spousta zajímavých více či méně složitých problémů. Ke všemu, co Tě zaujme, pak můžeš hledat další informace a zabývat se tím hlouběji. Tu svobodu, že si můžeš dělat, co chceš, kdy chceš a jak chceš, Ti nikdo v žádné škole nedá...

↑ vanok:
Moc děkuji za vyjádření, svůj čas určitě nevěnuji jenom vzdělání. Toto fórum mi také dalo jednu úžasnou osobu :)
↑ Eratosthenes:
Moc děkuji za doporučení literatury, na knížky se určitě podívám a nejspíše si i nějakou pořídím.
Pokud já mohu doporučit knížku, tak určitě od Marcuse Chowna, knihu: Kvantová teorie nikoho nezabije. Z názvu je zřejmé o jaké téma jde. Zatím moje nejoblíbenější knížka :)
↑ xstudentíkx:
Pokud za sebe mám odpovědět na otázku v prvním příspěvku, jsem jednoznačně pro studium celku, a ne nějaké části. Jsem si celkem jistý, že to tak bude efektivnější a po všech stránkách lepší. Že vzorečky a definice zapomeneš, s tím bych si hlavu nelámal. Ono ani jednoho v SŠ matematice moc není.
Samozřejmě není nic špatného na tom více se věnovat tomu co mně baví, ale nepřeháněl bych to. Už jsem potkal lidi co je "strašně bavila" kvantová fyzika a chtěli ji dělat, ale učit se Newtonovy zákony bylo pod jejich úroveň. Tohle nikam nevede. Docela by mně zajímalo jaká je ta "jedna určitá část fyziky", ke které tíhneš.
↑ Freedy:
Pokud vidíš kombinatoriku (na SŠ úrovni) jako něco kde se tupě dosazuje do vzorců a není o čem přemýšlet, pravděpodobně to děláš blbě.