Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hledám důkaz platnosti nerovnice:
Předpokládám platnost od 
Zkouším indukci:
pro
:
což platí vždy, protože mám takový předpoklad.
pro
:
Jak tuhle platnost dokázat?
Pokud si vztah vypíšu pro (n=3), tak mi vyjde výraz, který lze generalizovat společně s (n=2) (a snad i s ostatními n):
Oprava - správný vztah vypadá:
Ahoj ↑ stereo-total-music:,
Nebylo by od věci napsat pořádně, co všechno předpokládáš, a co chceš dokázat. Vypadá to totiž tak, že dané tvrzení chceš dokázat pro všechny souřadnice x_i, ale když ti to pro n=2 nevychází, tak si najednou přidáš předpkolad, že
. Ok, ale pak nejspíš budeš muset tento předpoklad nějak zobecnit pro větší n.
Kromě toho, dle mého názoru, takovou nerovnost pomocí indukce nedokážeš. Zhruba řečeno, nedokážu si představit, jak by ti mohl indukční předpoklad, že se něco sobě nerovná, pomoct dokázat, že něco netriviálně jiného se taky sobě nerovná.
↑ Bati:
Mám počáteční předpoklad:
alespoň pro dva indexy
Důkaz může být samozřejmě i jinou metodou. Jde o to, že nejsem v dokazování moc zběhlý, a indukce je tak jediná metoda, kterou už jsem si něco dokázal.
↑ stereo-total-music:
Ok, je možné, že takový předpoklad bude stačit. Tvůj zápis pomocí sum není správný, případ n=3 není dostatečně obecný. Ve skutečnosti tě zajímá kdy
.
Vyřešeno:
je ekvivalentní výrazu
což za zadaných předpokladů platí vždy.
Děkuji za pomoc :)
Stránky: 1