Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, opět sem píšu spíše teoretickou otázku.
Mám limitu funkce více proměnných a znám postupy jak se lze pokusit o řešení. Tedy pokusit se jít po přímce, po parabole a zkusit převést do polárních souřadnic. Zajímalo by mě, kdy můžu říct, že limita neexistuje. Stačí spočíst tyto způsoby a když se mi nepovede ani jedním spočíst limitu tak neexistuje?
↑ aww:
Ten postup je špatně, nedává smysl. Tím že si vyjádříš y=kx, rozhodně nezaručíš, že pro x jdoucí k mínus 1 půjde i y k mínus jedna.
Daná metoda se používá, když obě proměnné jdou k nule. Pak vyjádřením y=kx máš jistotu, že pro x jdoucí k nule jde i y k nule.
Aby si tento postup mohl aplikovat, je potřeba například substitucí převést limitu na takovou aby se x i y mělo blížit k nule.
↑ aww:
Myslíš tím dvojnásobné limity??
Jakože mám funkci f(x,y) a výrazy
a
Tady pokud obě existují a jsou si rovné, ještě neznamené, že existuje dvojná limita!!! (tedy tato limita):
Nic méně pokud obě existují a jsou různé, tak daná dvojná limita neexistuje
Chápu že pokud nestuduješ přímo nějakou obecnou matematiku, tak je to namáhavé, ale já osobně doporučuji si vždy u vět pořádně prostudovat důkaz, a poté sám umět danou větu dokázat. Protože pak se ti nemůže stát, že nevíš kdy danou metodu můžeš použít a kdy to nejde a podobně. NAvíc z matematiky se potom stává víc než jen obyčejné "počítání" .
Rozumím, mě se to poslední dobou nakupilo a zítra píšu zápočtovku, takže jsem moc na důkazy nedal a snažil se učit postupy. Né že bych na to kašlal, učím se poslední tři týdny v kuse, ale to je o něčem jiném.
Můžu tě ještě poprosit o pomoc s touto limitou? 
určil jsem přímku kterou to prochází
dosadil a vytknul co se dalo
tady jsem se zasekl a nevěděl jak to pokrátit, a spočetl si dvojné limity (pokud mi to teda k něčemu je)

jsou rozdílné, stačí to k tomu aby limita neexistovala?
↑ aww:
Dobrý večer.
Řekl bych, že ano - limity v závěru příspěvku jsou různé, čili limita neexistuje. (Opak nemusí platit - z rovnosti těchto limit se nedá usoudit, že limita existuje).
↑ aww:
Je to dost o intuici, můj názor je, že pokud máš podezření že ta limita neexistuje tak je lepší napřed zkusit dvojnásobné limity.
A zrovna v tomto případě to asi je nejrychlejší postup